Kronik hepatit B enfeksiyonunda TNF-α 308 promotor gen polimorfizmi
TNF-α 308 gene promotor polimorphism in chronic hepatitis B infection
- Tez No: 376997
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞENER BARUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tümör nekroz faktörü-α, Hepatit B virüs, Gen Polimorfizmleri, Tumor necrosis factor-α, Hepatitis B virus, Gene Polymorphisms
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Tümör nekroz faktörü-α (TNF-α) HBV'ye karşı konağın bağışıklık yanıtında önemli bir rol oynamaktadır ve sitokin üretim kapasitesi, genetik faktörlere bağlıdır. Bu çalışma, TNF-α 308 gen promotor polimorfizminin Hepatit B virüsüyle (HBV) karşılaşma sonrası enfeksiyonun iyileşmesin hem kronik HBV enfeksiyonlularda prognozla ilişkisinin olup olmadığını belirlemek için yapılmıştır. Materyal ve Metod: Gaziosmanpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları polikliniğine Mayıs 2012-Ağustos 2012 tarihleri arasında 52 kronik hepatit B hastası (Grup 1), 47 inaktif HBV taşıyıcısı (Grup 2) ve HBsAg negatif olan (anti-HBs pozitif veya negatif olan) 102 kontrol grubunu oluşturmak üzere çalışmaya alındı ve bu gruplarda PCR-RFLP yöntemi kullanılarak TNF-α geninin promotor bölgesindeki -308 G/A polimorfizmleri incelendi. Sonuçlar SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 11.5 programı kullanılarak değerlendirildi. Bulgular : Ne hasta ve ne de kontrol grubunda A/A genotipine rastlanmazken, G/A genotipi sıklığı, kronik hepatit B grubunda % 11,5, inaktif HBV taşıyıcılarında % 6,4 ve kontrol grubunda % 17,6 bulunmuştur. G/A ve G/G genotiplerinin dağılımı açısından kronik hepatit B hastaları ile inaktif HBV hastaları arasında fark saptanmamıştır. Yine kronik HBV enfeksiyonlular (grup 1+2) ile kontrol grubu arasında da G/A ve G/G genotiplerinin dağılımı açısından fark gözlenmemiştir. TNF-α 308 promotor geninde G/A (guanin adenin) genotipi sıklığı açısından HBV enfeksiyonu olan grup ile kontrol grubu arasında önemli farklılık yoktu. Kontrol grubundaki sadece anti-HBs >1 IU/ml ve 30 yaş üstü bireyler istatistiksel analize alındığında, G/A genotipi sıklığının kronik HBV enfeksiyonlularda ve inaktif HBsAg taşıyıcılarında kontrol grubundakilere göre anlamlı derecede düşük olduğu görüldü. Kronik hepatit B enfeksiyonlu hastalardan TNF- α 308 G/G VE G/A genotiplerine sahip olanlar arasında histopatolojik olarak orta-ciddi fibrozis (İshak>2) açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışmamız TNF-α 308 polimorfizmi allel A varlığının, HBV enfeksiyonundan iyileşmeyi olumlu yönde etkileyebileceğini ancak bu konuda daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulduğuna işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Tumor necrosis factor-α (TNF-α) plays a significant role in immune response of host against HBV, and cytokine production capacity has a genetic component. The present study was carried out to determine whether TNF-α 308 gene promoter polymorphism is associated with the recovery from infection after encountering with hepatitis B virus (HBV) and with prognosis in patients with chronic HBV infection. Materials and Method: The study consisted of 52 chronic hepatitis B patients and 47 inactive HBV carriers who applied to Infectious Diseases policlinics of Gaziosmanpaşa University during May 2012 and August 2012 period along with 102 healthy individuals who were HBsAg negative (anti-HBs positive or negative). Using PCR-RFLP method, -308 G/A polymorphisms of TNF-α gene was studied in these groups. Results were evaluated using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows software (Ver. 11.5). Findings: A/A genotype of TNF-α 308 gene promoter was observed neither in patient nor in control groups. Frequency of G/A genotype was 11.5 % in chronic hepatitis B patients, 6.4% in inactive HBV carriers and 17.6% in control group. No difference was found for the distributions of G/A and G/G genotypes between chronic hepatitis B patients and inactive HBV carriers. In addition, no difference was observed between subjects with chronic HBV infections (groups 1 + 2) and control group for the distributions of G/A and G/G genotypes. There was no difference between HBV infection and control groups for the frequency of G/A (guanine/adenine) genotype of TNF-α 308 gene promoter. When only individuals in control group who had anti-HBs >1 IU/ml and older than 30 years of age were considered, frequency of G/A genotype in subjects with chronic HBV infections and inactive HBV carriers were statistically lower than that of control group. When chronic hepatitis B patients were grouped into TNF alpha 308 G/G and G/A genotypes and were studied histopathologically, no significant difference was detected between the groups for moderately severe fibrosis (Ishak>2). Conclusion: The present study showed that presence of TNF-α 308 allele Apolymorphism could positively affect the recovery from HBV infection, but larger scale studies are required.