Kalkaneus kırıklarında açık redüksiyon ve internal tespit sonuçlarımız
Open reduction and internal fixation of displaced intra-articular calcaneal fractures
- Tez No: 377145
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖNER ŞAVK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Açık redüksiyon ve internal tespit, cerrahi, eklem içi kırığı, kalkaneus kırığı, komplikasyon, calcaneus, intra articular fracture, open reduction and internal fixation, complication
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
KALKANEUS KIRIKLARINDA AÇIK REDÜKSİYON VE İNTERNAL TESPİT SONUÇLARIMIZ Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2006–2013 yılları arasında kliniğimize başvuran 79 hastadan kalkaneus kırığı tanısı ile operasyon endikasyonu konularak servise yatırılan, açık redüksiyon ve internal tespit uygulanan 79 hastadan ulaşılabilen ve çağrımıza uyarak son kontrollerine gelen 36 hastanın 42 kalkaneus kırığı çalışmaya alındı. Hastaların ortalama yaşı 43.1 (17-70) ve ortalama takip süresi 28.7 (7-64) ay idi. 28 erkek (% 77.8) ve 8 kadın (% 22.2) hasta vardı. Altı hastada (% 16.7) bilateral kalkaneus kırığı vardı. İki hastada açık kırık mevcuttu (%5.6). On hastada sağ taraf (%27.8), yirmi hastada sol taraf ( %25.6). Altı hastada her iki tarafta ( %16.7) kırık saptandı. Hastaların 16'sı işçi, 2'si çiftçi, 6 tanesi emekli, 5 tanesi ev hanımı, 2 tanesi şöför, 2 tanesi öğrenci idi. Travma şekli olarak 35 hastada yüksekten düşme, 1 hastada motorlu taşıt kazası öyküsü vardı. 5 hastada eşlik eden kırıklar mevcuttu. Hastaların ameliyat öncesi ve sonrası radyografileri incelendi ve bunlara göre radyolojik kaynama zamanı saptandı, Böhler ve Gisanne açıları ölçüldü. Kırıklar Sanders sınıflandırma sistemine göre sınıflandırıldı. Altı ayakta Tip 2, 9 ayakta Tip 3, 27 ayakta ise Tip 4 kırık vardı. Ameliyat öncesi ortalama Böhler açısı 4.8°, Gissane açısı 128° idi. Tüm hastalara genişletilmiş lateral girişim uygulandı. Travma ile cerrahi arası geçen süre ortalama 10 (4-30) gündü. Hastaların klinik değerlendirmesinde AOFAS ayak değerlendirme skalası ve Maryland skorlama sistemi kullanıldı. Hastalarda ameliyat sonrası ortalama Böhler açısı 29°, Gissane açısı 133° idi. Yirmi altı ayakta allogreft kullanıldı (%61,9). AOFAS skorlamasına göre açık cerrahi uygulanan 42 kalkaneus kırığının 8'inde (% 19) mükemmel, 18'inde (% 42.8) iyi, 10'unda (% 23.8) orta, 6'sında (% 14,2) kötü sonuç elde edildi. Kötü sonuç elde edilen hastaların ortalama puanı 65 idi ve tümünde Sanders Tip 4 kırığı vardı. Maryland skorlamasına göre ise 42 ayağın 11 tanesi mükemmel (%26.1), 22 tanesi iyi (% 52.3), 8 tanesi vasat ( %19), 1 tanesi kötü (%2.3) idi. Cerrahi sonrası 13 hastanın 16 ayağında komplikasyon gelişti (%38). Dört (% 9,6) hastada yara yeri açılması ve yüzeyel enfeksiyonu, 6 ayakta Sudeck atrofisi (% 14.2), 1 hastada osteomyelit, 5 hastada (11.9) derin enfeksiyon saptandı. Eklem içi deplase kalkaneus kırıklarında, açık redüksiyon ve internal tespit günümüzde öncelikli tedavi şeklidir. Bu yaklaşımla, iyi sonuçlar alınmakla birlikte, ameliyat sonrası gelişecek komplikasyonlar, tedavinin başarısını engelleyen en önemli etkenlerdir. Bu amaçla cerrahi öncesi ve sonrasında gerekli önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
OPEN REDUCTION AND INTERNAL FIXATION OF DISPLACED INTRA-ARTICULAR CALCANEAL FRACTURES We reviewed 42 displaced intra articular calcaneal fractures(36 patients) that were treated with open reduction and internal fixation between 2006-2013 at Orthopaedics and Traumatology Clinic of Adnan Menderes University Faculty of Medicine Hospital. The average age was 43,1 (17-70) and mean follow up time was 28.7 (7-64) months. There were 28 males (%77.8), 8 females (%22.2). 6 patients (%16.7) had bilateral calcaneus fracture. Two of all fractures were open fracture (%5.6).Ten of all fracture were at right side (%27.8), 20 of all fracture were at left side (%25.6) and 6 patients had bilateral fracture. 16 of the patients were worker, two of them were farmers, retired people were six of them, five of them were housewives, two of them driver, two of them were students. The mechanism of injury was falls from height in 35 patients, 1 patient with motor vehicle accident. Some of them had another fractures Associated fractures were present in 5 patients. Patients' preoperative and postoperative radiographs were analyzed and based on radiological union time, Böhler and Gisanne angles. Sanders classification system used for fracture clasification. The preoperative Böhler and Gissane angles were 4.8° and 128° respectively. All the patients were approached through an extended lateral incision. The average time between the injury and operation day was 10 (4-30) days. AOFAS ankle-hindfoot scale and Maryland scala were used for cilinical evaluation. Postoperative Böhler and Gissane angles were 29° and 133° respectively. In 26 calcaneus fracture allogreft were used (%61.9).According to the AOFAS scores of 42 fractures there were 8 (% 19) excellent, 18 (% 42.8) good, 10 (% 23.8) fair and 6 were (% 14,2) poor results. The patients whose scores were poor had average 65 points and they had Sanders type 4 fractures. According to the Maryland scores 42 foot; 11 excellent (%26.1), 22 good (% 52.3), 8 fair ( %19), 1 was poor (%22.3). After surgery, 16 foot of 13 patients (% 38) had some complications. Four (9.6%) patients, wound disruption and superficial infection, six patients Sudeck atrophy (14.2%), in 1 patient osteomyelitis, deep infection was detected in 5 patients (%11.9). Displaced intra-articular calcaneal fractures, open reduction and internal fixation is now a priority treatment. With this approach, good results, but will develop postoperative complications are the most important factor that hinders the success of the treatment. To this end, provisions are necessary precautions before and after surgery.