İşsizlikle mücadelede mesleki eğitimin önemi: Uzmanlaşmış meslek edindirme merkezleri projesi
The importance of vocational education combat unemployment: Specialized vocational training center project
  1. Tez No: 377571
  2. Yazar: KEMAL ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşgücü, İstihdam, İşsizlik, Aktif İstihdam Politikaları, Mesleki Eğitim, Hayat Boyu Eğitim, BECERİ'10, Labour Force, Employment, Unumployment, Active Employment Policy, Vocational Education, Lifelong Education, BECERİ'10
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde gelişmiş ülkeler dâhil dünyanın tüm ülkelerinde işsizlik sorunu baş göstermekte ve işsizlik sorunuyla mücadele adına çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden ve aktif emek piyasası politikası araçlarından birisi olan mesleki eğitim işsizlikle mücadelede çok önemli işleve sahiptir.Türkiye'de 1980 den sonra nüfusun büyük çoğunluğu kırdan kente göç etmiş ve bunun sonucunda kişilerin nitelikli eğitimi, beceri ve vasfı iş piyasasının ihtiyaçlarına uygun olmadığından nitelikli eleman sıkıntısı yaşanmaktadır. İşgücü piyasasında arz talep uyuşmazlığı oluştuğundan işsizlik meydana gelmektedir. Türkiye'deki mesleki eğitim sisteminin mevcut yapısı iş piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda yeniden tasarlanarak işsizlik oranları aşağıya düşürülebilir.
Özet (Çeviri)
Today, the unemployment problem in all countries of the world including developed countries tackle the issue head on behalf of the various methods are used in shows and unemployment. One of these methods and tools of active labor market policy in the fight against unemployment, vocational training has an important function.The majority of the population in Turkey after 1980 and as a result of migration of people to have a quality education, skills and qualifications are not appropriate to the needs of the labor market is composed of a shortage of qualified staff. Consists of the supply-demand mismatch in the labor market, unemployment has occurred. The current structure of the vocational education system redesigned to meet the needs of the labor market unemployment rates can be reduced down.