Tek plan çekim tekniğinin sinematografik anlatıya etkisi: İlk ve son örneklerin analizi
The impact of one-shot filmmaking on cinematic narrative: An analysis of the first and latest examples
  1. Tez No: 956196
  2. Yazar: CEREN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERKAN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sanat Tarihi, Radio and Television, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Plan Sekans, Sinematografi, İp (1948), 1917 (2019), Film Analizi, Plan Sequence, Cinematography, Rope (1948), 1917 (2019), Film Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı, tek plan çekim tekniğinin sinema tarihindeki evrimini incelemek ve bu tekniğin sinematografik anlatıya etkilerini analiz etmektir. Bu doğrultuda, sinema tarihinde tek plan çekim tekniği kullanılarak oluşturulan ilk film olan Alfred Hitchcock'un“İp”(Rope, 1948) ile bu tekniğin en güncel örneklerinden biri olan Sam Mendes'in“1917”(2019) filmi karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Tek plan çekim tekniği, kesintisiz ve sürekli bir kamera hareketine dayalı olup, izleyiciyi hikayeye doğrudan dahil etmesi, kurgusal kesintileri en aza indirerek gerçekçilik hissini arttırması amacıyla kullanılmaktadır. İp, klasik dönem sinemasında tek plan illüzyonunu yaratma çabası ile öne çıkarken, 1917 ise gelişen dijital tekniklerle tek plan tekniğini daha akışkan, kurgusal müdahaleleri başarılı bir şekilde gizleyerek etkileyici bir şekilde uygulamaktadır. Bu çalışmada araştırma yöntemi olarak nitel içerik analizi kullanılarak iki film; kamera hareketleri, ışık ve renk kullanımı, anlatı yapısı ve teknik sınırlamalar açısından karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Stüdyoda çekilen İp filminde,“cyclorama”teknolojisinin kullanılmasıyla zaman algısı geliştirilmiş ve gizli kesmeler aracılığıyla tek plan hissi yaratılırken, 1917 dijital geçişler ve hareketli kameralar sayesinde daha gerçekçi bir tek plan deneyimi sunmaktadır. Araştırmanın bulguları, İp'in tiyatro estetiğine yakın bir anlatım sunduğunu, 1917'nin ise savaşın kaotik atmosferini eşzamanlı bir deneyimle izleyiciye aktardığını göstermektedir. Günümüzde tek plan çekim yalnızca görsel tercih olmaktan öte, olayları doğrudan yaşatma, gerilim yaratma ve karakterin iç dünyasını yansıtma gibi işlevler üstlenmektedir. Bu çalışma, tek plan tekniğinin tarihsel gelişimini bu teknikle yayınlanan ilk ve son örneklerin karşılaştırılmasıyla detaylı bir şekilde ele almış, sinematografik anlatıya katkılarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the evolution of the single shot technique in the history of cinema and to analyze the effects of this technique on cinematographic narrative. To this end, Alfred Hitchcock's“Rope”(1948), the first film in the history of cinema to use the single shot technique, and Sam Mendes'“1917”(2019), one of the most recent examples of this technique, will be analyzed comparatively. The single shot technique is based on an uninterrupted and continuous camera movement and is used to directly involve the audience in the story, minimizing fictional interruptions and increasing the sense of realism. While Rope stands out with its effort to create the illusion of a single shot in classical period cinema, 1917 applies the single shot technique in a more fluid and impressive way by successfully concealing fictional interventions with developing digital techniques. In this study, qualitative content analysis is used as a research method to compare and evaluate the two films in terms of camera movements, use of light and color, narrative structure and technical limitations. In the studio-shot film Rope, the use of“cyclorama”technology enhanced the perception of time and created a single-plan feeling through hidden cuts, while 1917 offers a more realistic single-plan experience thanks to digital transitions and moving cameras. The findings of the study show that Rope offers a narrative close to theater aesthetics, while 1917 conveys the chaotic atmosphere of the war to the audience with a simultaneous experience. Today, the single shot is not only a visual preference, but also functions as a direct experience of events, creating tension and reflecting the inner world of the character. This study examines the historical development of the single shot technique in detail by comparing the first and last examples published with this technique and reveals its contributions to cinematographic narrative.