Yönetime katılmada etkinlik için bilgi iletişim teknolojilerinin kullanılması: E-katılım ve e-demokrasi bağlamında Konya Büyükşehir Belediyesi örneği
Use of information communication technologies in efficiency of participation to the management:The case of Konya Metropolitan Municipality in the context of e-participation and e-democracy
- Tez No: 377738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H.TUĞBA EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Katılım, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, E-devlet, E-demokrasi ve E-katılım, Konya Büyükşehir Belediyesi Örneği, Participation, Information and Communication Technology, E-government, E-democracy and E-participation, The Case of Konya Metropolitan Municipality
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu tez çalışması, dünya konjüktüründe bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygınlaşması ve e-devletle ilgili gelişmelerin artmasıyla birlikte elektronik ortamdaki katılımcılık ve demokrasi kavramlarının önemini vurgulanmak amacındadır. Çalışma, temelde kuram ve uygulamadan oluşmaktadır. Kuram kısmı da kendi içinde üç kısma ayrılmaktadır. Bu kısımlar; katılım, e-devlet ve e-demokrasi ve de e-katılımdır. Kurumsal kısımlar açıklanırken yerli ve yabancı literatürden yararlanılmış, uygulama kısmında ise örneklem olarak seçilen Konya Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına anket uygulanmıştır. Bu anket sonunda ülkemizde, e-demokrasi ve e-katılıma ilişkin yapılması gerekenlerin temelinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir katılım aracı olarak görülüp yaygınlaştırılması sonucuna varılmıştır. Ayrıca elektronik boyutta kanun yapıcıların daha fazla halka soracak ve halkı karar verme sürecine dâhil edecek mekanizmalar geliştirmesine yönelik çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to emphasize the importance of the concept of democracy and participation in electronic media with increasing developments related with e-government and spread of information and communication technologies in the world juncture. The study, fundamentally consists of theory and practice. The theoretical part also are divided into three portions in itself. These sections are; participation, e-government and e-democracy and e-participation. When describing institutional parts, domestic and foreign literature have been used, in the application section survey applied to employees of Konya Metropolitan Municipality selected as research universe. At the end of this survey in our country, it was concluded to be get information and communication technology widespreaded on the basis of e-democracy and e-participation needs to be done by being seen information and communication technology as a means of participation. Moreover, it was suggested for the solution will develop mechanisms in which legislators ask the more public in the electronic dimension and get the public to involved in the decision-making process.