An analysis of the pragmatic competence of pre-service English language teachers: Appropriateness of forms of address
İngiliz dili eğitimi öğrencilerinin edimbilimsel yeterlilikleri üzerine bir inceleme: Hitap ifadelerinin uygunluğu
  1. Tez No: 377841
  2. Yazar: CANAN TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖLGE SEFEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Edimbilimsel yeterlilik, hitap ifadeleri, dil öğretmeni yetiştirme, Pragmatic competence, forms of address, language teacher education
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Edimbilimsel yeterlilik 40 yılı aşkın bir süredir kültürlerarası çalışmaların ele aldığı temel konulardan biri olmuştur ve bugüne kadarki çalışmalarda pek çok yönden incelenmiştir. Fakat İngilizce öğretmeni adaylarının edimbilimsel yeterliliği konusunda yeterli çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma İngilizce öğretmeni adaylarının İngilizcedeki hitap ifadelerini kullanımlarını ve kullandıkları ifadelerin uygun olup olmadığını araştırmaktadır. Hitap ifadeleri bir dili konuşan kişilerin toplumdaki genel nezaket, saygı, kimlik gibi unsurları ifade etmelerini sağlayan ve kültürden kültüre farklılık gösteren ifadelerdir. Anadili İngilizce olmayan İngilizce öğretmenleri hem öğrencisi hem de öğretmeni oldukları yabancı dilde iletişim kurarken çoğunlukla iki kültür arasında kalırlar ve hangi kültürün değer sistemine göre konuşacaklarına karar vermeleri zor olabilir. Bu sebeple, bu öğretmenlerin, yabancı dil ve kendi ana dilleri arasındaki hitap ifadelerindeki farklılıklar konusunda bilinçlerinin artırılması gerekir. Bu bağlamda, bu çalışma birinci ve dördüncü sınıf İngiliz Dili Eğitimi öğrencilerinin İngilizcede akademik ve akademik olamayan durumlarda kullanmayı tercih ettikleri hitap ifadelerini incelemektedir. Çalışmada hem nicel hem nitel veri toplama araçları kullanılmıştır. Öğrencilerden veri toplamak için söylem tamamlama anketi, sesli-düşünme yöntemi ve odak grup mülakatları kullanılmıştır ve ana dili Amerikan İngilizcesi olan kişilerden de bir basamaklı ölçek yoluyla veri toplanmıştır. Çalışmanın bulguları İngiliz Dili Eğitimi öğrencilerinin İngilizcedeki hitap ifadeleri konusunda oldukça sınırlı bir dağarcıkları olduğunu ve bu açıdan edimbilimsel yeterliliklerinin tam olmadığını göstermiştir. Bu bulgu dil öğretmeni yetiştirme programlarında bu anlamda bir eksiklik olduğu şeklinde değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Pragmatic competence has been one of the main concerns of cross-cultural studies for more than 40 years now and has been investigated from various aspects. However, the pragmatic competence of pre-service English language teachers seems to be a rather neglected area. This study investigates the use of English address forms by pre-service English language teachers. The address system of a language consists of an inventory of address forms through which the speakers of the language express the underlying norms and conventions in a society and which are culturally-determined. As learners and prospective teachers, pre-service English language teachers find themselves between, at least, two cultures when they are communicating in the foreign language and it is challenging for them to choose the addressing norms that they should conform to. Therefore, it is necessary that their awareness in this regard be raised. To that end, this study examines the forms of address pre-service English language teachers prefer to use in academic and non-academic settings. The data for the study were collected through both quantitative and qualitative data collection tools. These tools were a Discourse Completion Task (DCT) questionnaire, a Scaled Response Task (SRT) questionnaire, think-alouds, and interviews. The findings of the study suggest that pre-service English language teachers have a rather limited repertoire of forms of address in English and they are not pragmatically-competent enough regarding their knowledge of address forms in English, which might be suggesting the existence of a gap in language teacher education programs in Turkey.