The effect of 7e learning cycle instruction on 6th grade students' conceptual understanding of human body systems, self-regulation, scientific epistemological beliefs, and science process skills
7e öğrenme döngüsü modelinin 6. sınıf öğrencilerinin vücudumuzda sistemler konusunu anlamalarına, öz-düzenleme becerilerine, bilimsel epistemolojik inançlarına ve bilimsel süreç becerilerine etkisi
  1. Tez No: 377842
  2. Yazar: GÜLSÜM GÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA SUNGUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 7E Öğrenme Döngüsü Modeli, Fen Eğitimi, Vücudumuzda Sistemler, Kavramsal Anlama, Öz-Düzenleme, 7E Learning Cycle, Science Education, Human Body Systems, Conceptual Understanding, Self-Regulation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 599
Özet
Bu çalışmanın amacı, 7E öğrenme döngüsünü modeli ile müfredat tabanlı fen öğretiminin altıncı sınıf öğrencilerinin vücudumuzda sistemler konusunu kavramsal anlama, öz-düzenleme becerileri, bilimsel epistemolojik inançları ve bilimsel süreç becerileri üzerindeki etkinliğinin karşılaştırmalı olarak araştırılmasıdır. Çalışmanın örneklemi, altı farklı sınıfta eğitim gören 185 altıncı sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Sınıflardan üç tanesi deney grubu olarak, üç tanesi de karşılaştırma grubu olarak rasgele atanmıştır. Deney grubundaki öğrenciler Destek ve Hareket Sistemi, Dolaşım Sistemi ve Solunum Sistemi konularını 7E öğrenme döngüsü yöntemi ile öğrenirken, karşılaştırma grubu aynı konuları müfredat tabanlı fen öğretimi yöntemi ile öğrenmiştir. Öğrencilerin kavram anlamaları Destek ve Hareket Sistemi Kavram Testi, Dolaşım Sistemi Kavram Testi ve Solunum Sistemi Kavram Testi ile ölçülmüş, her bir test, ilgili konunun başında, sonunda ve tamamlanmasından bir ay sonra ön test, son test ve takip testi olarak uygulanmıştır. Ayrıca Öğrenmede Güdüsel Stratejiler Anketi, Epistemolojik İnançlar Anketi ve Bilimsel Süreç Becerileri Testi çalışmanın öncesinde ve sonrasında ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Öğretim yöntemlerinin ölçülen değişkenler üzerindeki etkisini karşılaştırmak amacıyla karışık faktörlü varyans analizi (Mixed-ANOVA) ve karışık faktörlü çoklu varyans analizi (Mixed-MANOVA) uygulanmıştır. Bulgular 7E öğrenme döngüsü modelinin müfredat tabanlı fen öğretimine göre öğrencilerin kavram anlamaları, kavramların kalıcılığı ve öz-düzenleme becerileri açısından daha etkin olduğunu göstermiştir. Öte yandan bilimsel epistemolojik inançlar ve bilimsel süreç becerileri açısından her iki öğretim yönteminin birbirlerine göre bir fark ortaya çıkartmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to investigate the relative effect of 7E learning cycle (7E-LCI) instruction and curriculum oriented science instruction (COSI) on middle school students' conceptual understanding of human body systems, self-regulation, scientific epistemological beliefs, and science process skills. The sample consisted of 185 sixth grade students from six intact classes. Among them, three classes were randomly assigned as experimental group and other three as comparison group. The experimental group students were learned the skeletal system, circulatory system and respiratory systems topic through 7E-LCI while the comparison group students instructed with COSI. Skeletal System Conceptual Inventory, Circulatory System Conceptual Inventory, and Respiratory System Conceptual Inventory were administered to the participants as pretests, posttests, and follow-up tests at before, after and one-month later of related topic instruction. Moreover, Motivated Strategies for Learning Questionnaire, Epistemological Beliefs Questionnaire, and Science Process Skills Test were administered to participants as pretest and posttest at the beginning and at the end of the study. Mixed between within subjects ANOVAs and mixed between within subjects MANOVAs were conducted to compare the effectiveness of two instructions on collective variables as well as to investigate the relative effect of two instructions on development of collective variables. The results of the study showed that 7E-LCI is more effective than curriculum oriented science instruction in terms of acquiring conceptual understanding, retaining acquired knowledge, and promoting self-regulation. On the other hand, two instructions did not indicate a striking effect on students' scientific epistemological beliefs and science process skills.