Investigating the relationship between teachers' sense of efficacy and perceived openness to change at primary and secondary level public schools
İlköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki devlet okullarında öğretmenlerin özyeterlik algıları ve okullarında algılanan değişime açık olma durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 277722
  2. Yazar: DERYA YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR KONDAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Değişim, Değişime Açık Olma ve Öğretmenlerin Özyeterlik Algıları, Organizational Change, Openness to Change and Teachers? Sense of Efficacy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin öğrenciyle kaynaşma, öğretim stratejileri ve sınıf yönetimi boyutlarında özyeterlik algıları ve okullarında öğretmenlerin değişimi benimsemesi, yöneticilerinin değişime açık olması ve öğretmenlerin paydaşların değişime yönelik baskısına karşılık vermeleri bakımından algıladıkları değişime açık olma durumları arasındaki ilişkiyi incelemektir.Yapılan araştırma ilişkisel bir çalışma olarak desenlenmiştir ve katılımcılar Ankara'da bulunan dört semtten seçilmiş ilköğretim ve ortaöğretim düzeyindeki devlet okullarında görev yapan 552 öğretmenden oluşmuştur. Çalışmanın genel örneklemi seçilirken küme örnekleme yaklaşımı kullanılmıştır. Öğretmenlerin özyeterlik algıları ve okullarında algıladıkları değişime açık olma durumlarını ölçmek amacıyla, Türkçe adaptasyonu yapılmış olan Öğretmen Özyeterlik Ölçeği ve yeni adapte edilen Öğretmen Değişime Yönelim Ölçeği'nden, uygulanan demografik anketin yanı sıra, veri toplama aracı olarak faydalanılmıştır. Veri analizi olarak, çalışmada betimsel ve yordamsal (Kanonik Korelasyon Analizi) istatistik metotları kullanılmıştır. Öğretmen Özyeterlik Ölçeği ve Öğretmen Değişime Yönelim Ölçeği'nin betimleyici faktör analizleri de araçların yapısal geçerliğini sağlamak amacıyla çalışma kapsamında uygulanmıştır.Çalışmada yapılan analizlerin sonuçları öğretmenlerin öğrenciyle kaynaşma, öğretim stratejileri ve sınıf yönetimi boyutlarında özyeterlik algılarıyla okullarında öğretmenlerin değişimi benimsemesi, yöneticilerinin değişime açık olması ve öğretmenlerin paydaşların değişim baskısına yönelik karşılık vermeleri bakımından algıladıkları değişime açık olma durumları arasında düşük bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explore the relationship between teachers? sense of efficacy in student engagement, instructional strategies, and classroom management and perceived openness to change in schools as regards willingness of the teachers to embrace change and teachers? perception related to principal?s openness to change, and teachers? willingness to respond to community pressure for change.The research was designed as a correlational study and participants of the study consisted of 552 teachers working at primary and secondary level public schools selected from the four school districts in Ankara. Cluster sampling approach was used in selecting the overall sample of the study. In order to measure teachers? sense of efficacy and their perceived openness to change in schools, Turkish adaptation of Teachers? Sense of Efficacy Scale (TSES) and newly adapted The Faculty Change Orientation Scale (FCOS) were utilized in the research as data gathering instruments, as well as the administration of a demographic survey. For the data analysis, both descriptive and inferential statistics techniques (Canonical Correlation Analysis) were used in the study. Exploratory Factor Analysis was also performed for Faculty Change Orientation Scale and Teachers? Sense of Efficacy Scale to ensure construct validity of the instruments.The results of the analyses in the study indicated that there is a low relationship between teachers? sense of efficacy in student engagement, instructional strategies, and classroom management and perceived openness to change in schools as regards teachers? willingness for change, teachers? perception about principal?s openness to change and teachers? willingness to respond community pressure for change.