Investigation of the use of the arms in recovering from postural perturbations
Denge kaybı sırasında dengenin yeniden kazanılması için kolların kullanılmasının arastırılması
- Tez No: 377871
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SETTAR KOÇAK, PROF. DR. FEZA KORKUSUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denge kaybı, toparlanma, açısal momentum, Fall Recovery, balance, angular momentum
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Birçok koruyucu önlemler alınmasına rağmen düşmeler büyük oranda sakatlıklara ve hatta ölümlere sebep olan etkenlerin başında gelmektedir. Düşmeleri önlemek için uygulanan stratejilerin araştırılması, bu çok önemli sorunun oluş sıklığının azaltılması için yöntemlerin geliştirilmesine yardımcı olacaktır. Bu çalışmada farklı seviyelerde denge kaybı sırasında yapılan kol rotasyonlarının dengenin kazanılmasına olan etkisileri incelenmiştir. Katılımcılar bellerine bağlı olan elektromagnet sayesinde 5.5, 6.5 ve 7.5 derecelik açılarda öne doğru eğildikten sonra beklemedikleri bir anda serbest bırakılmışlardır. Öne doğru düşme eğilimi gösterdikleri sırada dengelerini yeniden kazanmak amacıyla adım almadan önce istedikleri şekilde vücut uzuvlarını kullanarak dengelerini geri kazanmaya çalışmaları istenmiştir. Bu sırada yaptıkları hareketler altı kameralı hareket analizi sistemi ve kuvvet platformu ile kaydedilmiştir. Elde edilen 3 boyutlu marker pozisyonları kullanılarak herbir katılımcıya özel iskelet model oluşturulmuştur. Gerekli olan verilen kaydedildikten sonra MATLAB kodu kullanılarak analizler yapılmıştır. Hiçbir katılımcı 7.5 derecede yapılan denemelerde toparlanmayı başaramadıkları için bu açı analizler sırasında kullanılmamıştır. Yapılan analizler sonucunda kolların vücudun ön tarafında aşağı doğru hareketi sırasında oluşan negatif açısal momentumlar arasında anlamlı farklar olduğu bulunmuştur. Ön kolların açısal hız değişimi ile vücut ağırlığı, beden kitle indeksi, boy uzunluğu ve ön kolların hareketsizlik momenti arasındaki ilişki incelendiğinde ise sadece 6.5 derecede anlamlı ilişki bulunmuştur. Bireyler denge kaybının şiddeti artıkça kolarını daha hızlı çevirirken, bireyin vücut ağırlıüı arttıkça kollarını çevirme hızının düştüğü bulunmuştur. Bu da denge kaybı gibi ani durumlar karşısında yapılan hareketlerin tamamen refleksif değil merkezi sinir sistemi tarafından planlı bir şekilde ortaya koyulduğunu gösterdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Despite extensive preventive efforts, falls continue to be a major source of morbidity and mortality Understanding the methods used to recover from falling is important to develop necessary prevention techniques. Arm movements play an important role in recovering from postural perturbations. This study aimed to understand the effects of arm rotations in three different levels of perturbation. The participants leaned forward in 5.5, 6.5 and 7.5 degrees and suddenly released by switching off the electromagnet attached on their back. A six camera motion analysis system and a force plate were used to record the kinetic and kinematic variables. Visual 3d software was used to create subject specific models. The angular momentum of the arms about the shoulder and MTP joints were calculated. The differences between 5.5 and 6.5 degrees were compared in terms of the angular momentum and the angular velocity of the arms. None of the participants were able to recover from 7.5 degrees. Significant differences were found between 5.5 and 6.5 degrees in peak negative angular momentum of the arms, and negative and positive angular velocity of the forearms. There was no significant difference between the ground reaction forces, steady state times and shoulder torques. The relationships between angular velocity of the arms and Body Mass, Stature, Moments of Inertia of the forearms and BMI were found to be significant for 6.5 degrees. In conclusion, it can be speculated that central nervous system does some very complicated calculation based on the person's physical characteristics to create necessary kinetic and kinematic effects to recover from falling.