UFRS kapsamında nakit akış oranları ile du pont oranlarının değer ilişkisi bakımından karşılaştırılması ve örnek bir uygulama
Comparison of cash flows and du pont ratios under IFRS and an application
  1. Tez No: 377947
  2. Yazar: GÖKÇE SİNEM ERBUĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR GÜRDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal oranlar, finansal raporlama, nakit akış oranları, Du Pont oranları, değer ilişkisi, BİST 100, Financial ratios, financial reporting, cash flow ratios, Du Pont ratios, value relevance, BİST 100
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Yapılan bu çalışmada öncelikle, finansal raporlamanın işletmenin iç ve dış çevresi için önemine vurgu yapılmış olup; finansal raporlama sonucu, işletmelerin hazırladıkları finansal raporlara ve bu tablolar vasıtasıyla elde edilecek olan muhasebe bilgisine değinilmiştir. Finansal tablolarda yer alan kalemler arasındaki istatistiki ilişkileri gösteren finansal oranlar, çalışmada farklı sınıflamalar dahilinde açıklanmış olup; söz konusu oranlardan nakit akış oranları ile Du Pont oranları, çalışma konusu kapsamında daha yakından incelenmiştir. Bunun yanı sıra nakit akış oranları ile DuPont oranlarının değer ilişkisi bakımından karşılaştırılması, 2005 - 2013 yılları arasında, Borsa İstanbul'un temel endeksi olan BİST 100 (XU 100) endeksinde yer alan işletmeler temel alınarak gerçekleştirilmiştir. BİST 100 endeksinde yer alan işletmelere ait nakit akış oranları ile Du Pont oranları karşılaştırılırken; işletmelerin faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışları (CFFO), öz sermaye kârlılıkları (ROE) ve aktif kârlılığı (ROA)'nın işletmenin sahip olduğu hisse senedi üzerindeki etkisi fiyat ve getiri baz alınarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın olgunlaşma sürecinde, literatürde konuyla ilgili gerçekleştirilen özgün araştırmalardan da sıklıkla yararlanılmıştır. Yürütülen analizlerden yola çıkarak, BİST 100'de işlem gören ve finansal olmayan işletmelerin faaliyetleri sonucu elde ettikleri nakit akışı, öz sermaye kârlılıkları ve aktif kârlılıklarının hisse senedi fiyatı ve/veya getirisi ile anlamlı bir ilişki içinde olup olmadığı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the emphasis is primarily made on the importance of financial reporting on both the internal and the external environment of business, as well as the results of the financial reports, the ones that the businesses have prepared and the accounting knowledge which will be obtained with the help of these tables are being mentioned. The financial ratios in the tables showing the statistical relationship between the items, have been described within the scope of different classifications, and also cash flow ratios and Du Pont ratios have been examined in a much more detailed way amongst the others. Besides this, the comparison made between the cash flow and Du Pont ratios by means of their value relevance, are based on the managements which take place in BIST 100 (XU 100), which is the main index of Borsa Istanbul. When the cash flow ratios of the managements in the index of BİST 100 are being compared with Du Pont ratios, it has been done on the basis of the cash flows from the operations of the managements (CFFO), return on assets (ROA) and return on equity (ROE) on the management's stocks based on the price and return effects. The original research which were carried out on the literature related with the main subject, have frequently been taken the advantage of, during the maturation process of this study. Based on the ongoing analysis, it has been discussed whether the cash flow that has been obtained as a result of the activities of the BİST 100 traded and non-financial managements', the return on equity (ROE) and the return on assets (ROA) are consistent with the stock price and/or return .