Anaerobik yorgunluğun denge ve kuvvet üzerine etkilerinin incelenmesi
Anaerobic investigation of the effect of fatigue the balance and strength
  1. Tez No: 378643
  2. Yazar: TALİP ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN EKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik yorgunluk, anaerobik yüklenme, denge, kuvvet, Anaerobic fatigue, anaerobic load, balance, strength
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında, anaerobik yüklenmenin denge ve kuvvet üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Niğde Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek okulunda okuyan ve herhangi bir branşta sportif faaliyet gösteren 15 bayan 15 erkek öğrenci dahil edilmiştir. Çalışma ile sporcuların wingate anaerobik egzersiz sonrası denge ve kuvvetlerinde anlamlı bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Deneklerin denge ve kuvvet parametreleri frekans, aritmetik ortalama, standart sapma, minimum ve maksimun değerleri alınmıştır. Deneklerin ölçüm sonuçları iki değişkenli olan verilerde eşleştirilmiş örneklem t-testi, ikiden fazla değişkenli olanlarda ANOVA analizi ile SPSS 18,0 paket programı kullanılarak karşılaştırılmıştır. Deneklerin denge parametrelerinin aralarındaki ilişki Pearson Korelasyon analizi ile incelenerek % 0,01 ve % 0,05 önem seviyelerinde değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; anaerobik yorgunluk, kuvvet ve denge ile ilgili yapılan çalışmalarıda incelediğimizde, bizim çalışmamıza paralael olarak anaerobik yorgunluğun denge ve kuvveti bazı parametrelerde etkilediğini düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this post-graduate studies , the effects on anaerobic loading balance and strength were investigated . Research in Nigde University School of Physical Education and Sports High school reading and sports activities in any industry , including showing the 15 female and 15 male students were . Working with the athletes after the Wingate anaerobic exercise is a significant difference in balance and strength were investigated. Balance and strength parameters, the frequency of subjects , mean, standard deviation, minimum and maximum values are taken . The subjects of the measurement results of two variables in the data paired sample t-test, ANOVA analysis , which is more than two variables with SPSS 18.0 package program were compared using . The relationship between the subjects' balance parameters were examined with Pearson's correlation analysis was evaluated at 0.01% and 0.05% significance level . As a result ; anaerobic fatigue, strength and balance when viewed The studies done on , as our study paralael anaerobic fatigue affect balance and strength that is thought in some parameters.