An analysis of the relationships between the British and the Indians based on the representation of settings in E. M. Forster's 'A Passage to India'
E. M. Forster'ın 'Hindistan'a Bir Geçit' adlı romanında mekan temsili üzerinden Britanyalılar ile Hintlilerin ilişkilerinin analizi
- Tez No: 378683
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA AHMET SÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Forster, ilişkiler, arkadaşlık, mekan, Forster, re lationships, friendship, setting
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma E.M. Forster'ın Hindistan'a Bir Geçit adlı romanında mekan temsili üzerinden kolonileştirici Britanyalılar ile yerli Hintlilerin samimi ilişki kurabilme olasılığını incelemeyi amaçlamaktadır. Doğulu ve batılı karakterlerin kültürel ve dinsel farklılıkları sebebiyle yakın ilişki kurma çabaları bu kitapta başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Karşılıklı yanlış anlaşılmalara ve önyargılara sebep olan bu farklılıkların ve İngiltere'nin Hindistan üzerindeki ahlaki ve politik üstünlüğünün bu iki farklı insan topluluğunun yakın ve samimi ilişki kurma olasılığını engellediği görülmektedir. Fakat yazar, okuyucuyu sadece yerliler ile Hindistan'da oturan İngilizler arasındaki problemli ilişkileri değil aynı zamanda bu iki grubun dostça ilişkiler kurma çabalarını da göz önünde tutmaya teşvik etmektedir. Bu olumlu etkileşimler, sürekli çatışmalara rağmen farklı kültürlerin de sosyal bir ortamda bir arada var olabileceğini göstermektedir. Her ne kadar Hindistan romanda Hintliler ile Britanyalılar arasında samimi bir ilişki ve arkadaşlık oluşmasına asla izin vermeyecek bir mekan olarak temsil edilmiş olsa da, aslında bu mekan farklı etnik ve kültürel gruplar arasında birlik ve beraberlik oluşturmak amacıyla bu farklı etnik ve dini grupları bir araya getirme görevi üstlenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to explore the possibility of the intimate relationships between the British colonizers and the Indian residents based on the representation of settings in E.M. Forster's A Passage to India. Because the eastern and the western characters are culturally and religiously different from each other, their best attempts to establish a close relationship result in failure in this novel. These differences and England's moral and political domination over India, which cause mutual misunderstandings and prejudices, seemingly preclude the possibility of these two groups of people forming close and sincere relationships. However, the narrator encourages the readers to regard not only the problematic relationships between the natives and the Anglo-Indians, but also the attempts to constitute amicable relationships. These positive interactions demonstrate that different cultures can also exist convivially in spite of persistent conflicts. While India is represented as a setting which seemingly appears to never allow the Indians and the British to form intimate friendships and relationships, it actually functions to gather different ethno-religious groups in order to provide unity between these ethnically and culturally divergent groups.