Farklı branşlarda spor yapan ve spor yapmayan bireylerin benlik saygısı ve risk alma düzeylerinin incelenmesi
The evaluation of self esteem and risk taking levels in subjects nonsporting and sporting in different branches
  1. Tez No: 379323
  2. Yazar: İSMAİL AKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERİM ERHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik, Benlik Saygısı, Risk, Risk Alma, Self, Self-Esteem, Risk, Risk Taking
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Farklı Branşlarda Spor Yapan ve Spor Yapmayan Bireylerin Benlik Saygısı ve Risk Alma Düzeylerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı branşlarda spor yapan bireylerin farklı sosyo-demografik özelliklere göre benlik saygısı ve risk alma düzeylerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Bu çalışma Erzurum ilinde bulunan 310 bireye benlik saygısı ölçeği ve risk alma ölçeği uygulanarak elde edilen sonuçlar analiz programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamında yaş, cinsiyet, spor yapma durumu, medeni hal, spor türü gibi değişkenler ele alınarak değerlendirmeler yapılmış ve anlamlı farklılıklara ulaşılmıştır. Ayrıca spor yapan bireylerle spor yapmayan bireylerin benlik saygısı ve risk alma düzeyleri incelendiğinde korelasyon analizi sonucunda anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuç: Yaş, cinsiyet, spor yapma durumu, medeni hal, spor türü gibi değişkenlere göre araştırma kapsamında katılımcı bireyler arasında benlik saygısı ve risk alma düzeyleri arasında farklılıklar belirlenirken çalışma esnasında ters yönlü ilişkilerde dikkat çekmiştir. Bu durum araştırmada kullanılan anket kapsamında, kültürel farklılık olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Self Esteem and Risk Taking Levels in Subjects Nonsporting and Sporting in Different Branches Aim: The aim of this study is to research self – esteem and risk taking levels of the individiuals engaged in different sports branches with respect to different socio-demographic properties. Material and Method: This study was conducted by using self-esteem and risk taking scales for 310 people inhabiting in Erzurum and the results obtained were evaluated in analysis programme. Results: In the scope of study, evaluations were carried out by dealing with such variations as age, sex, fitness, marital status, sports type and significant differences appeared. Besides, when self-esteem and risk taking levels of the individiuals who do sports and those who do not were examined, significant differences were set as a result of corelation analysis. Conclusion: According to such variations as age, sex,fitness, marital status, sports types, differences between self-esteem and risk taking levels among the attendants within the scope of study were set down and reverse interactions during the study atracted some attention. This case is treated as cultural difference within the scope of the survey used in the study.