Erzurumdaki nondiyabetik ve gestasyonel diyabetik gebelerin glukoz, lipid, demir (fe) ve krom (cr) seviyelerinin sağlıklı gruplara göre değişimlerinin incelenmesi
The evaluation of blood glucose, lipid, iron (fe) and chromium (cr) levels in nondiabetic pregnants and gestational diabetic subjects living in Erzurum: comparison with the results of healthy controls
- Tez No: 379345
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR NURİ ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, Glukoz, Krom, Total Kolesterol, Trigliserit, Chrome, Gestational Diabetes Mellitus, Glucose, Total Cholesterol, Triglycerides
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Erzurumdaki Nondiyabetik ve Gestasyonel Diyabetik Gebelerin Glukoz, Lipid, Demir (Fe) ve Krom (Cr) Seviyelerinin Sağlıklı Gruplara Göre Değişimlerinin İncelenmesi Amaç: Bu çalışmada, Gestasyonel Diyabetik ve Nondiyabetik gebeler ile aynı yaş grubunda gebe olmayan sağlıklı bireylerin AKŞ, lipid profili, demir, HbA1C ve plazma krom parametreleri çalışılarak bu metabolik parametrelerin, gebelik ile gestasyonel diyabetteki değişimleri ve birbirleri ile etkileşimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya 50 Gestasyonel Diyabetik gebe, 50 Nondiyabetik gebe ile 50 aynı yaş grubunda olan gebe olmayan sağlıklı kadın bireyler dahil edilmiştir. hasta ve kontrol grubundan alınan kan örneklerinde AKŞ, lipid profili, demir, HbA1C ve plazma krom konsantrasyonları ölçülmüştür. Bulgular: GDM'li grubun AKŞ ve Cr değerleri açısından diğer iki gruptan anlamlı yüksek çıkmıştır. GDM'li grubun Total Kolesterol ve trigliserid değerleri kontrol grubuna göre anlamlı yüksek çıkarken nondiyabetik gruptan anlamlı bir fark bulunmamıştır. Demir seviyelerinde nondiyabetik gebe grubun seviyeleri diğer iki grubun seviyelerinden anlamlı düşük çıkmıştır. Her üç grubun HbA1c, anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: GDM ve nondiyabetik gebelerde plazma krom ile karbonhidrat ve lipid metabolitleri arasında anlamlı bir korelasyon bulunmamaktadır. Kromun insülin üzerinden bu matabolizmalara literatürde belirtilen iyileştirici etkisi sadece plazma krom seviyesi ile değil; doku krom seviyesi, pre-reseptör, post-reseptör ve daha farklı parametrelerle ilgili olabilir.
Özet (Çeviri)
The Evaluation Of Blood Glucose, Lipid, Iron (Fe) And Chromium (Cr) Levels In Nondiabetic Pregnants And Gestational Diabetic Subjects Living In Erzurum: Comparison With The Results Of Healthy Controls Aim: It was aimed to investigate the fasting blood glucose, lipid profile, iron, chromium, and HbA1c in blood samples of pregnant women with gestational diabetes and nondiabetic nonpregnant individuals in the same age group and to estimate the effect of gestational status on these parameters. Materials and Methods: Fifty gestational diabetic pregnant women in the same age group, 50 nondiabetics pregnant women, and 50 healthy non-pregnant individuals were included in this study. Blood samples were taken from all the three groups, and the fasting blood glucose, lipid profile, iron, chromium, HbA1c were measured. Results: Blood glucose and Cr levels increased significantly in GDM group when compared with the other two groups. Total cholesterol and triglyceride levels of GDM group were significantly higher than, those of control group, while there was no statistically significant differences with respect to the two parameters in the nondiabetic group. Nondiabetic pregnant group had significantly lower levels of iron than the other groups. No significant difference in HbA1c was seen in all groups. Conclusion: In GDM and nondiabetic pregnant women, no stastistically significant difference in carbohydrate and lipid parameters and in chromium levels was found. It was concluded that the chromium-insulin relation may be associted not only with plasma chromium levels but also with its tissue levels, pre- and post receptor status, and some other determinants.