Sporcu egzersizinin kardiyak etkilerinin biyokimyasal parametreler ile değerlendirilmesi
The evaluation of cardiac effects of sportsmen exercise by biochemical parameters
  1. Tez No: 379346
  2. Yazar: ABDULSAMED KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBUBEKİR BAKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Spor, Biochemistry, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, güreş, kardiyak markırlar, sporcu egzersizi, Cardiac markers, football, sportsmen exercise, wrestling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sporcu Egzersizinin Kardiyak Etkilerinin Biyokimyasal Parametreler ile Değerlendirilmesi Amaç: Futbolcu ve güreşçilerde antreman ve müsabakaların kardiyak markırlar üzerine etkilerini araştırmak. Materyal ve Metot: Çalışmaya gönüllü 23 futbolcu ve gönüllü 20 güreşçi katılmıştır. Ayrıca 23 gönüllü de kontrol grubu olarak alındı. Çalışmaya katılan futbolcular, 30 dakika hafif tempo koşu, ısınma hareketlerinden sonra standart bir futbol maçına tabi tutuldular. Çalışmaya katılan güreşçiler, 30 dakika hafif tempo koşu, ısınma hareketlerinden sonra 3 dakika süreyle 2 devreden oluşan bir güreş maçına tabi tutuldular. Sporculardan antrenman öncesi ve sonrası Beyin Natriüretik Peptid, İskemi Modifiye Albümin, Copeptin, CK-MB ve Cardiac Troponin I değerleri için kan numuneleri alınarak uygun koşullarda saklanıp analiz edildi. Kontrol grubundan da benzer şekilde numuneler alındı. İskemi Modifiye Albümin, Beyin Natriüretik Peptid ve Copeptin düzeyleri ELISA yöntemi ile analiz edildi. CK-MB ve Cardiac Troponin I (BeckmanCoulter) marka kitlerle Beckman Coulter Acces 2 cihazında analiz edildi. Bulgular: Çalışmamız sonucunda futbol ve güreş sporcularının antrenman ve maç sonrası vücut ağırlığı ve vücut kitle indeksi değerlerinde antrenman ve maç öncesi değerlerine göre anlamlı bir azalma olduğu tespit edildi (p0.05) tespit edildi. Antreman öncesi değerler karşılaştırıldığında kontrol grubu açısından anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Sonuç: Çalışmamız, ağır egzersize maruz kalan futbolcu ve güreşçilerde Beyin Natriüretik Peptid, İskemi Modifiye Albümin, Copeptin ve CK-MB değerlerinin müsabaka sonrasında anlamlı bir şekilde yükseldiğini ve Cardiac TroponinI'nın ise etkilenmediğini göstermektedir. Varılan sonuç ağır egzersizin akut etkileri şeklinde yorumlandı.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Cardiac Effects of Sportsmen Exercise by Biochemical Parameters Aim: Investigation of the effect of football and wrestling training and match on cardiac markers. Material and Method: Twenty three football player volunteers and 20 wrestler volunteers were included in the study. In addition, 23 volunteers were taken as control group. The exercise program of football players was composed of a mild running and other mild actions of 30 minutes and a standard football match. That of wrestler was composed of a mild running and other mild actions of 30 minutes and a match consisting 2 rounds of 3-min duration with 0.5-min intervals. Pre- and post-exercise blood samples were taken from all subjects, and the sera were stored for determination of serum Brain Natriuretic Peptide, Ischemia Modified Albumin, copeptin, CK-MB and Cardiac Throponine I. The same sampling was made for healthy, non-sporting control group. Results: The post-exercise body weights and body mass indices of the sportsmen decreased when compared with those of pre-exercise values (p0.05). Compare with the value before training, there wasn't significant difference in the control group. Conclusion: Strenous exercise in football players and wrestlers caused increases in serum Brain Natriuretic Peptide, Ischemia Modified Albumin , Copeptin, and CK-MB isoenzyme and no changes in Cardiac Throponine I. The results obtained were interpreted as acute effects of strenuous exercise.