Antioksidan kullanımının ve farklı sürelerde yüzme egzersizinın kas dokusu üzerine etkisinin incelenmesi
Swimming exercise and antioxidant use in different duration of effect on rat muscle tissue
- Tez No: 379410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECİP FAZIL KİSHALI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Spor, Histology and Embryology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan enzim, oksidatif stres, üzüm çekirdeği ekstresi, yüzme egzersiz, Antioxidant enzyme, grape seed extract, oxidative stress, swimming exercise
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Antioksidan Kullanımının ve Farklı Sürelerde Yüzme Egzersizinın Kas Dokusu Üzerine Etkisinin İncelenmesi Amaç: Çalışmanın amacı, yüzme egzersiz yaptırılan sıçanlarda üzüm çekirdeği ekstresi (GSE) çeşitli oksidatif stres ve antioksidan savunma belirteçleri üzerine etkilerini araştırmaktı. Materyal ve Metot: Çalışmanın başlangıcında ağırlıkları 180-220 gr arasında ve yaklaşık 2-3 aylık olan 56 adet erkek sıçan kullanıldı. Sıçanlar rasgele seçilmek suretiyle 5 gruba ayrıldı. Yüzme egzersizi gruplarındaki hayvanlara 12 hafta boyunca haftada 6 gün, 15, 30 ve 60 dkyüzme egzersizi ve sıçanlara gün aşırı 200 mg/kg GSE, gavaj yoluyla uygulandı. Çalışmanın sonunda gruplarındaki sıçanlar ötenazi yapılarak soleus kasından örnekleri alındı. Kas örneklerinden ayrılan plazmada malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (Gsh) tayinleri yapıldı. Bulgular: Çalışmada kas dokusunda MDA seviyeleri GSE takviyesi yapılan gruplarda kontrol grubuve egzersiz grubna göre anlamlı düzeyde azalmanın olduğu GSH ve SOD değerlerinde de artışın olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmanın sonucunda elde ettiğimiz bulgular, oksidatif stresin egzersiz ile artarken antioksidan enzimlerin kronik egzersiz ile arttığını göstermektedir. GSE takviyesi ise lipid peroksidasyonunu önlemek ve antioksidan enzimlerin aktivitelerini artırmak suretiyle egzersizin neden olduğu oksidatif stresi önlediğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Swimming Exercise and Antioxidant Use in Different Duration of Effect on Rat Muscle Tissue Aim: The purpose of the study, swimming exercised rats, GSE to investigate the effects of a variety of markers of oxidative stress and antioxidant defense. Material and Method: Weights of 180-220 g at the beginning of the study and the 56 male rats were used in about 2-3 months . Rats were divided into 5 groups by randomization. Animals in groups of swimming exercise 6 days a week for 12 weeks, 15, 30 and 60 days dk swimming exercise and rats 200 mg / kg of GSE, administered by gavage. Soleus muscle samples were obtained from rats sacrificed at the end of the study groups. Plasma samples separated in November of MDA, SOD and GSH were determined. Result: In this study, MDA levels in muscle tissue GSA supplement in the control group decreased significantly by grubuv exercise of group is that there is an increase in GSH and SOD values were determined. Concslusion: As a result of our findings for the study of oxidative stress with exercise increases with increased antioxidant enzyme suggests that chronic exercise. GSA is reinforced to prevent lipid peroxidation and antioxidant enzyme activities by increasing the oxidative stress caused by exercise prevents believe.