Hastanede yatan çocuklara verilen bakımın aile merkezli bakım yönünden incelenmesi
The examination of care given to inpatient children in terms of family-centered care
  1. Tez No: 379464
  2. Yazar: AYFER TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA GÜDÜCÜ TÜFEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Merkezli Bakım, Hasta Çocuk, Hemşire, Family Centred Care, Patient Child, Nurse
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Araştırma, hastanede yatan çocuklara verilen bakımın aile merkezli bakım yönünden incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Erzurum?da, bir üniversite hastanesi ve bir bölge eğitim ve araştırma hastanesinin çocuk kliniklerinde, Ocak-Eylül 2013 tarihleri arasında tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada belirtilen hastanelerin çocuk kliniklerinde, Haziran-Temmuz 2013 tarihleri arasında en az üç gün çocuğuna refakat eden 186 anne ile çalışılmıştır. Örnekleme yöntemine gidilmemiştir. Veriler literatürden aynen alınan, anne ve çocukların özelliklerini belirleyen, aile merkezli bakımı inceleyen sorulardan oluşan bir soru formu ile elde edilmiştir. Veriler, bilgisayar ortamında yüzdelik ve ortalama ile analiz edilmiştir. Araştırmada, etik ilkelere uyulmuştur. Bulgular: Araştırmada, annelerin çoğunluğunun çocukları hakkındaki kararlara dahil edildiği ve yapılacak tıbbi işlemler için yazılı izin alındığı belirlenmiş, yaklaşık %15?inin bu durumlardan yoksun bırakıldığı saptanmıştır. Ayrıca, annelerin yaklaşık %10?unun tıbbi işlemler sırasında çocuğunun yanında kalmasına izin verilmediği, tedavi edici ve temel bakım uygulamalarına katıldıkları, çoğunluğunun çocuklarının bakımına katılmaları için desteklendiği ve çocukları ile ilgili endişelerini hemşireler ile paylaşabildikleri tespit edilmiştir. Annelerin bir kısmı endişelerini paylaşamadıklarını ve kendi gereksinimlerini karşılayamadıklarını, çoğunluğu aynı hemşirenin bakım vermediğini ifade etmişlerdir. Sonuç: Araştırmada, hastanede çocuklarına refakat eden anneler için aile merkezli bakım uygulamaları istendik düzeyde değildir. Kurum politikası olarak aile merkezli bakımın benimsenmesi ve buna yönelik düzenlemelerin yapılması önemlidir. Türkiye genelinde çocuk kliniklerinin aile merkezli bakım yönünden incelenmesi ve yeni politikalar geliştirilmesi de önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The study has been carried out with the purpose of examining the care given to inpatient children in terms of family-centered care. Materials and Method: The study has been carried out as a complementary project in the pediatric clinics of a university hospital and a regional training and research hospital in Erzurum between January-September 2013. In the study, 186 mothers, who sat up with their children in the pediatric clinics of the aforementioned hospitals at least for three days, have been worked with between June-July 2013. Sampling method has not been used. The data have been obtained from a question form including questions that are exactly the same in the literature and that determine the characteristics of mothers and children and examining the family-centered care. The data have been analyzed within percentage and average values. Ethical issues have been prioritized in the study. Results: In the study, it has been ascertained that mothers were involved in the decisions related to their children and written permissions were taken from them, however it has also been determined that approximately %15 of the mothers have been left short of those situations. Besides, it has been found out that approximately %10 of mothers were not allowed to be with their children during medical treatments, that they attended medical and primary care applications, most of them were supported to participate in their children?s care and that they were able to share their concerns about their children with the nurses. Some of the mothers mentioned that they could not share their concerns and meet their needs, and most of them said that the care has not been carried out by the same nurse. Conclusion: It has been found out in the study that family-centered care applications for the attendant mothers are not satisfactory. It is important to adopt the family-centered care as an institutional policy and regulations for that situations should be carried out. It can also be suggested that pediatric clinics all over Turkey could be investigated in terms of family-centered care and new policies could be developed.