Removal of dye (Reactive Green 19) from aqueous medium using amine modified resin
Amin grubu modifiye edilmiş reçine kullanarak sucul ortamdan boya (Reaktif Yeşil 19) giderimi
- Tez No: 379629
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞENUR UĞURLU, PROF. DR. GÜLAY BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: poly(GMA-EGDMA), TREN, modifiye edilmiş reçine, RG 19
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Reaktif Yeşil 19' un amin grubu modifiye edilmiş poly(GMA-EGDMA) küreleri üzerine adsorplanmasının sistematik kesikli reaktör çalışmaları, başlangıç boya konsantrasyonu, sorbent dozu, pH, iyonik şiddet ve sıcaklık parametrelerinin bir fonksiyonu olarak incelenmiştir. Amin grubu modifiye edilmiş kürelerinin (poly(GMA-EGDMA)), çok yüksek adsorpsiyon kapasitesine sahip oldukları bulunmuştur. Reaktif Yeşil 19 için Freundlich ve Langmuir izoterm modelleri, denge hali verilerinin test edilmesi için uygulanmıştır. Freundlich ve Langmuir modellerinin her ikisi de izoterm modeleri olarak uygun bulunmuştur. Doğrusal regresyon katsayısı R2 en uygun izoterm modelinin açıklanması için kullanılmıştır. Izoterm çalışmaları sonucunda amin grubu modifiye edilmiş kürelerin maksimum adsorpsiyon kapasitesi 140.84 mg/g küre, bulunmuştur. Sonuçların Freundlich ve Langmuir izoterm modellerin her ikisine de uygun olduğu belirlenmiştir. Birimsiz ayırma faktörü değerleri (RL) 0,44 – 0,96 aralığında olması uygun adsorpsiyonun gerçekleştiğini göstermiştir. Kinetik çalışma için Lagergen yalancı birinci dereceden, Lagergen yalancı ikinci dereceden kinetik modelleri uygulanmıştır. Kinetik çalışmalar sonucunda Lagergen yalancı birinci ve ikinci dereceden modellerin her ikisi de adsorpsiyon kinetikleri için uygun bulunmuştur (qe(the) ≈ qe(exp)). İç parçacık difüzyon modeli sınır tabaka etkisini göstermiş ve grafiklerin yüksek doğrusallığı iç parçacık difüzyonunun tek oran sınırlayıcı aşamasını ifade etmiştir. Çalışma sonuçları RG 19' un yüzde gideriminin aşırı derecede başlangıç boya konsantrasyonuna bağlı olduğunu göstermiş ve bu oran başlangıç boya konsantrasyonu yükseldikçe azalmıştır. Diğer adsorpsiyon parametreleri (pH, sıcaklık, sorbent dozu ve iyonik şiddet) sadece adsorpsiyon hızını etkilemiştir. Bu çalışmanın sonucunda, 1 saat temas süresinden sonra ve RG 19' un başlangıç konsantrasyonu 10-100 mg/L aralığında olduğu zaman, RG 19' un sucul ortamdan 100% giderildiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Systematic batch mode studies of adsorption of reactive green 19 (RG 19) on amine group functionalized poly(GMA-EGDMA) beads were carried out as a function of process of parameters including initial RG 19 concentration, dose of adsorbent, pH, ionic strength and temperature. Amine modified beads, the poly(GMA-EGDMA)-TREN, were found to have excellent adsorption capacity. For RG 19 the Freundlich and Langmuir isotherm models were used to test the equilibrium data. Both the Freundlich and Langmuir models were to be found best fitted isotherm models. The linear regression coefficient R2 was used to elucidate the best fitting isotherm models. The monolayer (maximum) adsorption capacity (qm) was found to be 140.84 mg/g beads. The results were fitted to both Freunlich and Langmuir isotherm models. The dimensionless separation factor (RL) values lie between 0.44 to 0.96 indicated favorable adsorption. The Lagergen pseudo–first order, Lagergen pseudo-second order kinetic models were tested for the kinetic study. Both Lagergen pseudo first and second order models were as found best fits the kinetics of adsorption (qe(the) ≈ qe(exp)). Intra particle diffusion model showed boundary layer effect and high linearity of the plots indicated that intra-particle diffusion is the sole rate-limiting step. The results demonstrated that the percentage uptake of RG 19 is highly dependent on the initial concentration of RG 19 and decrease with an increase in dye concentration. Other adsorption parameters (pH, temperature, dose of sorbent and ionic strength) are only affecting the rate of adsorption. In this study it was found that almost 100% of RG 19 was removed from the solution after 1h contact time when concentration of RG 19 is between 10 to 100 mg/L. Keywords : poly(GMA-EGDMA), TREN, modified resin, RG 19