Çernobil reaktör kazası sonrası Doğu Karadeniz bölgesindeki radioaktif kirlenmenin muhtemel sonuçlarının sitogenetik seviyede incelenmesi
  1. Tez No: 37978
  2. Yazar: FİGEN CELEP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET KARAGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kromozom anomalileri, Lösemi, Çernobil Nükleer Reaktör kazası
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Bu araştırma K.T.Ü Farabi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Dahiliye servislerine başvuran kromozom anomalilerinin belirlenmesi amacıyla Anabilimdalımıza gönderilen 44 hasta üzerinde yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda laboratuvarımızda rutin olarak uygulanan kromozom analizi yöntemiyle hastalar incelenmiştir. İki AML vakasında inv(16), bir ALL vakasında +21, diğer bir ALL vakasında 16q-, 10q-, inv(12), dic(5), r(22), yine bir ALL vakasında r(G),kromatid ve kromozom tipi kırıklar, asentrik kromozom ve bir olguda 21q-' u bulunmuştur. Sonuç olarak yapılan bu çalışmada; lösemili olgularda literatürde yer alanların dışında farklı bazı kromozom düzensizliklerinin de bulunabileceği, bu olgulardaki kromatid ve kromozom tipi kırıkların normal kişilere oranla yüksek olduğu, kültür için tedavi öncesi örneklerin seçilmesi gerektiği ve Çernobil in etkisinin belirlenmesi için en az 100 vakanın değerlendirilmesi ve bu amaçla araştırmanın devamının yararlı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, chromosome analysis of 44 patients with leukemia was conducted. These analysis were realized by the routine methods established in our laboratory. In these patients following results were obtained : inv (16) in 2 patients with AML, tri 21 in 1 patients with ALL, 16q-, lOq-, inv (12), die (5), r (22) in 2 patients with ALL, r (G) in 1 patient with ALL, 46, XY, die (5)/ 45, XY, -5 in 1 patient with AML, chromatid and chromosome breaks and (21q-) in 1 patient with ALL. The present investigation indicated that some abnormal rearrangements other than those found in the reported cases with leukemia could be seen and chromatid and chromosomal breaks in these cases occour more frequently than those in normal individuals. However in assessing the effect of Chernobyl in terms of increased number of cancer cases at least 100 cases should be evaluated. It would, thus be a great value to continue the investigation. Key Words : Chromosome abnormalities, Leukaemia, Chernobyl Nuclear Reaktör Accident