The validity of Fama-French four factor model in İstanbul Stock Exchange
Fama-French dört faktör modelinin İMKB'de geçerliliği
  1. Tez No: 379906
  2. Yazar: TAYLAN BEREKET
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: SVFM, Fama-French Üç Faktör Modeli, Fama-French Dört Faktör Modeli, Fazla Getirilerde Ortak Risk Faktörleri, Borsa İstanbul, CAPM, Fama-French Three Factor Model, Fama-French FourFactor Model, Common Risk Factors in Excess Returns, Istanbul Stock Exchange
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tezin amacı Temmuz 2004 – Haziran 2013 döneminde IMKB deki beklenen getirilerdeki firma büyüklüğü, DD/PD ve karlılık etkilerini araştırmak ve Fama-French Dört Faktör modelinin geçerliliğini test etmektir. İki farklı portföy setinin üzerine, Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli, Fama-French Üç Faktör Modeli ve Fama-French Dört Faktör Modeli kullanılarak yapılan regresyonlar kullanılarak bu üç model kaşılaştırılmıştır. Fama ve Frech'in metodu izlenerek, firma büyüklüğü-DD/PD gruplarına göre oluşturulmuş altı portföy ve firma büyüklüğü-DD/PD-karlılık gruplarına göre oluşturulmuş onsekiz portföyün risksiz faiz oranı aşan aylık getirileri bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Altı portföyün fazla getirileri kullanıldığı durumda düzeltilmiş R-kare, GRS-F testi ve alfa değerlerinin ortalama mutlak değeri göz önünde bulundurulduğunda üç faktörlü modelin hem SVFM hem de dört faktörlü modele göre daha iyi bir performans sergilediği saptanmıştır. Onsekiz portföyün fazla getirilerinin kullanıldığı durumda ise R-kare ve GRS-F testi sonuçlarına dayanarak, dört faktörlü modelin diğer iki modele göre üstün olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak, alfa değerlerinin ortalama mutlak değeri baz alındığında, üç faktörlü modelin az da olsa dört faktörlü modele nazaran daha iyi performans gösterdiği görülmektedir. Kısacası, çalışma sonucunda ulaşılan istatistiki sonuçların ışığında, dört faktörlü modelin IMKB'de geçerli olduğu saptanmış olmasına rağmen, üç faktörlü modele kıyasla kayda değer bir performans artışı sağlayamadığı iddia edilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the size, book-to-market ratio (B/M), and profitability patterns in average returns and testing the viability of Fama-French four factor model in Istanbul Stock Exchange (ISE) over the period between July 2004-June 2013. The comparative performances of capital asset pricing model (CAPM), Fama-French three factor model, and Fama-French four factor model will be examined. Each of these three models is regressed on two different sets of portfolios. That is, monthly excess returns of six size-B/M and eighteen size-B/M-profitability portfolios are used as dependent variables in time-series regressions following Fama-French methodology. Confronted with the excess returns of six portfolios, the three factor model outperforms both CAPM and four factor model based on the results of adjusted R-squared values, GRS-F test of Gibbons, Ross, and Shanken (1989) and mean absolute value of intercept terms. Confronted with the excess returns of eighteen portfolios, based on R-squared value and GRS, four factor model is superior to both models. However, regarding the mean absolute value of alphas, three factor model fares slightly better than four factor model. Thus, in the light of the statistical results, although four factor model is not rejected and proves its viability in ISE, it does not show a strong superiority to three factor model, which is in line with Fama and French results.