The impact of succession on family business innovation: A case study on machinery manufacturing sector in Ankara
Aile işletmelerinde kuşaklararası devrin yeniliğe etkisi: Ankara ili makina imalat sanayii üzerine durum çalışması
  1. Tez No: 379921
  2. Yazar: MERVE GÜL HACIBAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SEMİH AKÇOMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, İşletme, Science and Technology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: aile işletmelerinde yenilik, işletme devri ve yenilik, aile işletmelerinde inovasyon, işletme devri ve inovasyon, family business innovation, succession and innovation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı, kuşaklararası devir ve işletme yeniliği kavramlarına kapsamlı birer yaklaşım sunarak, Türkiye'de bulunan aile işletmelerinin yenilik eğilimine kuşaklararası devrin etkisini araştırmaktır. Bu amaçla, 11 küçük ve orta büyüklükteki işletmeden 11 ikinci nesil ve 8 kurucu ile yapılan uzun görüşmeler ile niteliksel bilgiler toplanmıştır. Edinilen temel bulgu, aile işletmelerinde kuşaklararası devrin firma yeniliğine olumlu katkı sağladığı olmuştur. Firma yönetiminde bulunan iki kuşak da devirden sonra genel firma gelişimi konusunda olumlu yaklaşım sergilemiş olup; bu gelişim genellikle pazarlama yenilikleri, ve daha az oranda organizasyonel ve süreç yenilikleri ile sağlanmış; ürün yeniliği konusunda değişiklik görülmemiştir. İkinci kuşağın güncel yetenekleri, firma faaliyetlerine erken ve kendi isteğiyle katılımları ve yönetimsel rolleri aşamalı olarak devralmaları firma yeniliğine olumlu katkı sağlamıştır. Firmanın pazarlamaya yönelik yenilik eğilimine, ikinci kuşağın yabancı dil bilgisinin doğrudan, eğitim alanının ise dolaylı olarak katkı sağladığı görülmüştür. Diğer yandan, iki kuşak arasındaki uygun rol paylaşımı yapılamaması, güncelliğini yitirmiş yönetim biçimleri, kurucuların değişime karşı duruşları ve sosyoduygusal aile birikimini koruma yaklaşımları, ürün, süreç ve alt kademe yönetimdeki organizasyonel yeniliklere olumsuz etki ettiği gözlemlenmiştir. Değişen pazar şartlarının, pazarlama ağırlıklı firma yeniliğine, yukarıda verilen devir ile ilgili faktörler ile benzer oranda etki ettiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to investigate the role of intergenerational business succession on Turkish family firms' innovation tendency with a comprehensive approach to both succession and innovation issues. By using qualitative data collected from 11 successors and 8 of their predecessors from 11 small and medium sized family firms which are active in the machinery manufacturing sector, we observed a positive influence of succession on innovativeness of family firms. Both generations in the firm management are satisfied with the developments upon succession which are characterised by mainly marketing innovations, however to a certain extent organisational and process innovations with a constant focus on product innovations. Successors' up to date generic skills gained through formal education, willingly and early involvement in firm operations and, gradual takeover of the management roles, positively influence firm innovativeness. Successors' knowledge of foreign language(s) directly, specific field of education indirectly contribute to marketing innovation. Misallocation of management roles between two generations, out of date management styles, predecessor's resistance to change and attitude towards saving socioemotional wealth negatively influences product and process innovations and, organisational innovations at the lower management level. Changing market conditions has equal impact with succession related factors on marketing focused innovativeness.