Malatya Eğitim ve Eraştırma Hastanesi sağlık çalışanlarının fiziksel aktivite düzeyi, bel ağrısı ve yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relation between the level of physical activity, back pain and life quality of health officers in Malatya Training and Research Hospital
- Tez No: 627269
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Halk Sağlığı, Physiotherapy and Rehabilitation, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Bel ağrısı, fiziksel aktivite, yaşam kalitesi, Low back pain, physical activity, quality of life
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sağlık çalışanlarının bel ağrısı, yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılması ve değişkenler aralarında bir ilişki bulunup bulunmadığının saptanmasıdır. Materyal ve Metot: Çalışmamıza onamı kendilerince uygun görülen Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi sağlık çalışanlarından, 1625 sağlık çalışanı katılmıştır. Veri toplama araçları olarak, sağlık çalışanlarının sosyo-demografik özelliklerine ilişkin anket formu, katılımcıların bel ağrısını değerlendirmek için Oswetry Bel Ağrısı Engellilik Anketi (OBAÖ), yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi amacıyla SF–36 yaşam kalitesi ölçeği, bireylerin fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi'nin kısa formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi ve analizi, SPSS 22 programı ile yapılmıştır. Yanılma düzeyi olarak 0.05 seçilmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, katılımcıların %62.8'i kadın olup, %37.2'si erkektir. Katılımcıların %87.0'ı 30-50 yaş aralığında ve %3.6'sı ise 50 yaşın üstündedir. Katılımcıların %50.0'ında bel ağrısı hastanın yaşamında önemli bir problem oluşturmuyor, %31.2'sinde günlük yaşamını hafif derecede kısıtlıyor, %13.2'sinde ileri derecede kısıtlıyor, %4.2'sinde tamamen kısıtlamış ve %1.4'ünde yatağa bağımlı (ya da semptomlar abartılmış) olarak bulundu. Katılımcıların %20.2'si hiç spor yapmamaktadır, %54.1'i ara sıra yapmaktadır ve %25.7'si düzenli spor yapmaktadır. Erkeklerin fiziksel aktivite düzeyi kadınlarınkinden daha yüksek bulunmuştur. Yüksek öğrenimli çalışanların fiziksel aktivite düzeyi orta öğrenimlilere göre daha yüksektir. Kadınların bel ağrısı şiddeti ise erkek sağlık çalışanlarından daha fazla bulunmuştur. Sonuç: Vardiyalı çalışan grubun bel ağrısı düzeyi vardiyalı çalışmayan grubunkinden daha yüksektir. Eğitim düzeyi ve cinsiyetin bel ağrısı şiddeti ile ilişkili olduğu saptandı. Fiziksel aktivite düzeyi arttıkça, bel ağrısı azalmakta ve yaşam kalitesi artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the healthcare officiers' low back pain, quality of life and physical activity levels and to determine whether there is a relationship between the variables. Material and Method: 1625 healthcare professionals whose consent was approved by themself from the healthcare employees of Malatya Training and Research Hospital participated in our study. As data collection tools, the questionnaire form regarding the socio-demographic characteristics of healthcare workers, Oswetry Low Back Pain Disability Questionnaire (OBPAQ) to evaluate the low back pain of the participants, SF-36 quality of life scale for the evaluation of the quality of life, International Physical Activity Questionnaire(IPAQ) that is the short form is to determine the physical activity levels of individuals, was used. Data evaluation and analysis has been made by SPSS 22 packed program p= 0.05 was chosen as the level of error. Results: Of the health care professionals, %62.8 were female and , %37.2 were male. %87.0 of the participants are between the age of 30-50 and %3.6 are over the age of 50. Low back pain does not pose an important problem in the life of the patient in %50.0 of the participants, slightly restricts daily life in %31.2, advanced restriction in %13.2, restricted in %4.2 and addicted to bed %1.4 (or symptoms are exaggerated). %20 of the participants do not do any sports, occasionally makes %54.1 and %25.7 does regular sports. The physical activity level of men was higher than that of women. Physical activity levels of higher education employees are higher than those of secondary education. Women's back pain severity was higher than male healthcare professionals. Conclusion: As a result, the level of low back pain of the shift working group was higher than that of the non-shift working group. It was determined that the level of education and gender were related to the severity of low back pain. As the level of physical activity increases, low back pain decreases and quality of life improved.