The morphological processing of derived words in L1 Turkish and L2 English
D1 Türkçe ve D2 İngilizce'de türetilmiş sözcüklerin biçimbilimsel işlemlenmesi
  1. Tez No: 379964
  2. Yazar: PINAR GACAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL KIRKICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anadilde Biçimbilimsel Yapıların İşlemlenmesi, İkinci DildeBiçimbilimsel Yapıların İşlemlenmesi, Yapım Ekleri, Maskelenmiş Hazırlama, Ruhdilbilim, L1 Morphological Processing, L2 Morphological Processing, Derivational Morphology, Masked Priming, Psycholinguistics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın ana amacı ruhdilbilimsel deneysel yöntemler kullanarak anadil (D1) ve ikinci dilde (D2) türemiş sözcülerin biçimbilimsel açıdan işlemlenme örüntülerini ortaya çıkarmaktır. Bu çalışma ile cevaplanması hedeflenen daha özel soru ise anadili Türkçe olan konuşucuların Türkçede ve D2 İngilizcede türetilmiş yapıları ne şekilde işlemledikleridir. Buna ek olarak, farklı D2 İngilizce yeterlik seviyelerine sahip konuşucuların sergilediği gücül benzerlik ve farklılıkların belirlenmesi de amaçlanmıştır. Türkçede anlaşılır, yüksek sıklığa sahip, ve oldukça üretken olan –lı (niteleyici eki; güçlü) ve –sız (yoksunluk eki; güçsüz) ekleri ile İngilizcede aynı özelliklere ve anlama sahip olan –ful (Örn: careful“dikkatli”) ve –less (Örn: careless“dikkatsiz”) eklerinin işlemlenme yöntemleri maskelenmiş hazırlama deneyleri ile incelenmiştir. Deneylerden elde edilen bulgular anadili Türkçe olan konuşucular ve D2 yeterlik seviyesi yüksek olan konuşucular için benzer hazırlama etkileri ortaya çıkarmıştır. Bu bulgu, katılımcıların sözcük tanıma süreci esnasında, D1 ve D2'de türetilmiş sözcüklerin biçimbilimsel açıdan işlemlenmesinde ayrıştırma mekanizmasını kullandıklarına kanıt olarak kabul edilebilir. Öte yandan D2 seviyesi daha düşük olan konuşucularda hazırlama etkileri sadece –ful ile türetilmiş sözcüklerde gözlemlenmiştir. Buna ek olarak D1 ve D2 işlemlenmesi birbirinin aynısı gibi gözükse de, ortografik denetleme verilerinin analizleri türemiş yapıların D2'de işlemlenmesinde sözcüklerin hem ortografik hem de biçimbilimsel özelliklerinden yararlanıldığını ortaya çıkarmıştır. Diğer taraftan D2 işlemlenmesinin aksine, anadilde biçimbilimsel işlemlemenin sadece biçimbilimsel özellikler tarafından etkilendiği de elde edilen bulgular arasındadır. Bu sebeplerden dolayı, türetilmiş sözcüklerin D1 ve D2'de bir dereceye kadar farklı şekilde işlemlendikleri ileri sürülmüştür. Elde edilen farklılıklar, ikinci dil konuşucularının maruz kaldığı ikinci dil girdisinin niteliği çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary goal of this thesis was to investigate the L1 and L2 processing of morphologically complex words by making use of psycholinguistic experimental techniques. Specifically, the question to be answered in the present study was how native speakers of Turkish process morphologically complex (derivational) word forms in L1 Turkish and in L2 English. It was also aimed at investigating the potential developmental similarities and/or differences between different L2 groups at distinct proficiency levels. Using identical methodologies, the processing of transparent, frequent, and highly productive Turkish suffixes –lI (attributive affix; e.g. güçlü“powerful”) and – sIz (privative affix; güçsüz“powerless”) and English suffixes –ful (e.g. careful) and -less (e.g. careless) were examined in masked priming experiments. The findings of the experiments demonstrated similar priming effects for L1 Turkish and the high proficiency L2 English group, which could be taken as evidence for the fact that decompositional processes are at work during word recognition in native and second language morphological processing of derived words. Less proficient L2 speakers, on the other hand, revealed priming effects only for words derived with the –ful suffix. In addition, even though L1 processing and L2 processing of the high proficiency group seem to be identical, the results of an orthographic control task revealed that the L2 processing of derivational morphology is characterized by both the orthographic and the morphological properties of words, whereas L1 processing is influenced only by the morphological properties during early visual word recognition. It is therefore asserted that the L1 processing of derived words is distinct from the L2 processing of derived words to a certain extent. The observed L1-L2 distinction is discussed in terms of the quality of input that L2 speakers have been exposed to.