Antecedents and consequences of shared mental model for service teams
Servis takımları için ortak zihinsel modellerin öncüleri ve sonuçları
  1. Tez No: 379976
  2. Yazar: DERYA KARANFİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. CANAN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ortak Zihinsel Model, Kişilik, Takım Performansı, Takım Sürdürülebilirliği, Takım Potansiyeli, Shared Mental Models, Personality, Team Performance, Team Viability, Team Potency
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Mevcut çalışmanın amacı ortak zihinsel modellerin (OZM) öncüleri olarak Uyumluluk, Dışadönüklük ve Sorumluluk Bilinci kişilik faktörleri ile onların alt boyutlarını (Güven, İşbirliği, Yakınlık ve Başarı Kazanma Güdüsü) ve sonuçları olarak da Takım Performansı, Sürdürülebilirliğini ve Potansiyelini araştırmaktır. Mevcut çalışmada, OZM örtük (ilişki değerlendirmesi) ve açık (öz beyan/ölçek) olmak üzere iki farklı yöntem kullanılarak operasyonel olarak tanımlanmıştır. Bu bağlamda, çalışmanın hipotezleri iki örtük OZM ölçümü ve bir açık OZM ölçümü için ayrı ayrı test edilmiştir. Mevcut araştırmaya 128 takım üyesinden oluşan 27 takım katılmıştır. OZM ile takım ortalama Güven, Dışadönüklük, Yakınlık ve Sorumluluk Bilinci arasındaki ilişkilere yönelik hipotezler desteklenmezken, OZM ile Uyumluluk, İşbirliği ve Başarı Kazanma Güdüsü arasında hipotez edilen pozitif ilişkiler desteklenmiştir. Ayrıca, mevcut çalışma bulguları, güven ve yakınlık faktörlerinin takımdaki varyanslarının OZM ile negatif yönde ilişkili olduğunu göstermektedir. Bir diğer taraftan, beklenenin aksine, Dışadönüklük faktörü ve OZM arasında kuadratik bir ilişki bulunmuştur. OZM'nin sonuçları ile ilgili olarak OZM takım sürdürebilirliği ve potansiyeli ile pozitif olarak ilişkili bulunurken, takım performansı ile beklenmedik bir şekilde negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Çalışmanın bulguları, sınırlılıkları, katkıları ve doğurguları ile birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to examine personality traits of Agreeableness, Extraversion, Conscientiousness, and their facets (i.e., Trust, Cooperation, Warmth, and Achievement Striving) as antecedents and team performance, viability and potency as consequences of shared mental model (SMM). In the present study, SMM was operationalized both implicitly (i.e., relatedness ratings) and explicitly (i.e., questionnaire). In this regard, the study hypotheses were analyzed separately for two implicit SMM measures (i.e. teamwork SMM and taskwork SMM) and one explicit SMM measure. A total of 27 sale teams (with 128 team members) in a technology retailer chain store constituted the sample of the study. Concerning antecedents of SMM, the study results did not support the hypotheses regarding relationship between SMM and team mean Trust, Extraversion, Warmth, and Consciousness. However, the study results showed that whereas team mean levels of Agreeableness, Cooperation, and Achievement Striving were positively related to SMM, team variance in Trust and Warmth were negatively related to SMM. Besides, team mean Extraversion was found to have a quadratic relationship with SMM. Concerning consequences of SMM, while SMM exhibited positive relationships with both Team Viability and Team Potency, surprisingly it exhibited an unexpected negative relationship with Team Performance. The study findings are discussed along with the limitations, potential contributions, and implications.