Türkiye Muhasebe Standardı 40 çerçevesinde yatırım amaçlı gayrimenkullerin muhasebeleştirilmesi
Accounting of investment properties in scope of Turkish Accounting Standard 40
- Tez No: 380144
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yatırım Amaçlı Gayrimenkul, Yatırım Amaçlı Gayrimenkullerin MuhasebeleĢtirilmesi, Türkiye Muhasebe Standartları 40, Investment Property, Accounting of Investment Property, Turkish Accounting Standards 40
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İşletmenin elinde bulunan gayrimenkuller, kullanım amaçlarına göre farklı standartlara tabi tutulmaktadır. İşletmenin kira geliri ve/veya değer artış kazancı edinmek amacıyla elde tuttuğu gayrimenkuller nakit üretmesi ve değer artışı sağlaması yönünden diğerlerinden ayrılmaktadır ve farklı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, gayrimenkulleri TMS açısından sınıflandırmak ve yatırım amaçlı gayrimenkullerin TMS 40 standardı kapsamında nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiğini göstermektir. Bu çalışmada, TMS 40 açıklanmış ve yatırım amaçlı gayrimenkullerin standarda uygun olarak muhasebeleştirilmesi ile ilgili örnek uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With regard to intended use, property in the hands of business is subject to different standarts. Hand- held properties to get rental income and to acquire capital gain are different from other properties with respect to cash generation and capital gain. The objective of this study is to classify the property according to TMS and demonstrated of accounting of investment properties under the scope of the TMS-40. With this study, we explain TMS-40 and give examples for accounting of investment property to analyze IAS 40 applications.