Ankara - İstanbul hızlı tren projesi 35 nolu tünelde karşılaşılan kaya kütlelerinin mühendislik özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of engineering properties of rock properties encountered in the tunnel of 35 in Ankara-İstanbul high speed railway project
- Tez No: 380394
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUNAY BEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Delme – Patlatma, Hızlı Tren, Tünel, SPSS
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET Ankara - İstanbul Hızlı Tren Projesi, toplam 533 km uzunluğunda çift hatlı demiryolu yapımını içermektedir. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Ankara-İstanbul arası 3 saate düşecektir. Proje 10 kısımdan oluşmaktadır. Bu kısımlardan 54 km uzunluğundaki İnönü-Vezirhan hattı üzerinde bulunan 35'nolu tünel'in toplam uzunluğu 3254,99 metre olup, NATM (Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu) ile açılmıştır. 35'nolu tünelde yapılan jeoteknik çalışmalar sonucunda elde edilen; kaya kalite göstergesi (RQD), tek eksenli sıkışma (σc ), kaya kütle sınıflama sistemi (RMR), kaya tüneli kalite indisi (Q), günlük ilerlemeler, kazı miktarı ve konverjans farklı regresyon modelleri altında incelenmiştir. Analizler SPSS 20.0 programı ile yapılmıştır. Bu doğrultuda, bağımsız değişkenlerin değerlerine karşılık bağımlı değişkenlerin alacağı değerlerin nasıl değişmekte olduğu, Linear, Logaritmic, Inverse, Quadratic, Cubic, Power, Compound, S, Growth ve Exponential modelleri ile incelenmiştir. Çalışmanın esas amacını 5. ve 6. Bölümlerdeki regresyon analizleri oluşturmaktadır. 5. Bölüm regresyon analizinde bağımlı değişken; kazı miktarı (KM), bağımsız değişkenler; RQD, σc, RMR, Q ve günlük ilerlemeler, kullanılarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. En iyi analizi Q (kaya tünelcilik indeksi) ilişkisi, vermekte olup en uygun modelin Cubic Regresyon Modeli olduğu görülmüştür. Buna göre Cubic Tahmin Modeli'nde R2 =0,738, F =172,503 ve belirlenen model KM=142,960+706,422Q - 2241,383Q2 + 2642,337Q3 olarak tespit edilmiştir. 6. Bölümde bağımlı değişkenleri maksimum konverjans (MK, Mak. Konv.) ve nihai konverjans (NK, Nihai Konv,) oluştururken, bağımlı değişkenler aynıdır. Bu bölümde en iyi analizi Maksimum Konverjans ile Q ilişkisi vermekte olup, en uygun modellerin Compound, Growth ve Exponential Regresyon Modelleri olduğu görülmüştür. Buna göre Compound, Growth ve Exponential Tahmin Modelleri'nde R2 =0,415, F =128,265 ve belirlenen modeller sırasıyla MK=36,215*0,002Q, MK=e(3,589-6,142Q) ve MK=36,215*e-6,142 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY High speed train Project between İstanbul-Ankara, contains double_track railway construction which is total 533 km long. After complaning Ankara-İstanbul will be three hours. This Project consists of ten section Tunnel 35 which, found on line Vezirhan-İnönü 54 km. The total length of tunnel is 3254,99 meters was opened by the New Austrian Tunneling Method (NATM). In this study some test results obtained from Tunnel 35, the rock quality indicator (RQD), uniaxial compression(σc), rock mass classification system (RMR), rock tunneling index (Q), daily progress, the amount of excavation and convergence were examined by different regression model. In this direction changing of those correspending the values of the independent veriables, the value of the dependent variable was examined by Linear, Logaritmic, Inverse, Quadratic, Cubic, Power, Compound, S, Growth and Exponential models. The main purpose of the study constitute the regression analysis in 5th and 6th sections. In 5th section regression analysis, dependent variable; was predicted by using the amount of excavation(KM), independent variable; RQD, σc, RMR, Q and daily progress. The best analysis is rock tunneling index(Q) and the best model is Cubic Regresyon model. As aresult of that in Cubic Regresyon model R2 =0,738, F =172,503 and determine model KM=142,960+706,422Q - 2241,383 Q2 + 2642,337 Q3 were determined. In the 6th section dependent variable maxsimum convergence and the ultımate convergence, there is no change for independent variable. In this section correlating Rock Tunneling Index (Q) is designed to provide the most suitable models was found to be Compound, Growth and Exponential Regresyon models R2 =0,415, F =128,265 and determine models MK=36,215*0,002Q, MK=e(3,589-6,142Q) and MK=36,215*e-6,142 were determined. Keywords : Drilling and Blasting, High-Speed Train, Tunnel, SPSS.