Sera Gölü (Trabzon)fitoplanktonu ve mevsimsel değişimi üzerine bir araştırma
An investigation on the phytoplankton and its seasonal variation of Lake Sera (Trabzon)
  1. Tez No: 380614
  2. Yazar: ARİF AKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELİF NEYRAN SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sera Gölü, Fitoplankton, Mevsimsel değişim, Diyatomeler, Lake Sera, Phytoplankton, Seasonal Variations, Diatoms
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı, Aralık 2010 - Kasım 2011 tarihleri arasında Sera Gölü'nde seçilen dört araştırma istasyonunda alglerin kompozisyonu, yoğunlukları, mevsimsel değişimleri ve bu değişime etki eden fiziki ve kimyasal faktörleri belirlemektir. Araştırma boyunca, Ochrophyta 45, Euglenozoa 6, Dinophyta 5, Chlorophyta 4 ve Cyanobacteria 1 olmak üzere toplam 61 takson tespit edilmiştir.Türlerin sayısı, sıklığı ve yoğunluğu göz önüne alındığında Ochrophyta divizyosuna ait algler tüm istasyonlarda dominant grup olmuştur. Bu divizyo üyeleri özellikle kış aylarında yoğun bir şekilde bulunmuş olup Şubat ve Ağustos aylarında en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Euglenozoa subdominant grubu oluştururken bu iki grubu sırasıyla Chlorophyta, Dinophyta ve Cyanobacteria izlemektedir. Algal grupların organizma yoğunluğu bakımından yüzdelik oranları sırasıyla Ochrophyta % 74, Euglenozoa, % 10, Dinophyta % 8, Chlorophyta % 6 ve Cyanobacteria ise % 2 olmuştur.Fitoplanktonun gelişmesinde ışık ve sıcaklık sınırlayıcı etkiye sahip olmuştur. Genel olarak fitoplanktonun, sıcaklık ve ışığa paralel olarak bir gelişim gösterdiği tespit edilmiştir. Kimyasal parametrelerin ise normal seviyelerde seyrettiği gözlemlenmiştir.Yapılan bu araştırmada, hafif alkali suları tercih eden diyatome popülasyonunun dominant olduğu ve gölün organizma yoğunluğu bakımından nispeten fakir olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the composition, abundance, seasonal variations and both physical and chemical factors effecting these variations of algae in Lake Sera at four selected sampling sites between December 2010 and November 2011. During the research, total 61 taxa has been identified, 45 of which belong to Ochrophyta, 6 to Euglenozoa, 5 to Dinophytha, 4 to Chlorophyta and 1 to Cyanobacteria. Considering the number of taxon, frequency and abundancy at the stations, members of Ochrophyta have been the most dominant algae division. The members of this division were dominant especially in winter and they reached the maximal level in February and August. Euglenozoa was to be found the sub-dominant group and these two groups were subsequently followed by Chlorophyta, Dinopthyta and Cyanobacteria. The percentages of algal groups in terms of abundancy were as follows: Ochrophyta 74 %, Euglenozoa 10 %, Chlorophyta 8%, Dinophyta 5 % and Cyanobacteria 2 %. Although physical factors such as light and temperature have limiting effect, chemical properties such as pH level have not limiting effect on the growth of phytoplankton. The increase in the variations of the species was found to be paralel with the increase of the temperature. The values belonging to chemical parameters were found to be in between normal limits. The results suggest that in our research area there is a dominancy of the diatom population which prefers slightly alkaline water and it is relatively poor in terms of its organical algal abundancy.