Europeanization of public sphere in Turkey: Changes between 2003-2013
Türkiye kamusal küresinin Avrupalılaşması: 2003-2013 arası değişimler
  1. Tez No: 380740
  2. Yazar: ONUR EREM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ESRA ARSAN AKHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, İletişim Bilimleri, Journalism, International Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupalılaşma, Kamusal Küre, Medya, Türkiye, Avrupa Birliği, Avrupa Kamusal Küresi, Europeanization, Public Sphere, Media, Turkey, European Union, European Public Sphere
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Avrupa Kamusal Küresi ve kamusal kürelerin Avrupalılaşması son onyıllarda Avrupa Birliği ülkerinde ilgi çeken tartışma ve araştırma konuları haline gelmiştir. Avrupa Kamusal Küresi'nin varlığı ve nasıl ölçüleceği konusunda yürütülen tartışmalar sonucunda, Avrupa Kamusal Küresi'nin ulusal kamusal kürelerin Avruplalışmasıyla ortaya çıkacağı, bunun için Avrupa ülkelerinin kamusal kürelerinin Avrupalılaşması gerektiği fikri baskınlık kazanmıştır. Türkiye'de kamusal kürenin Avrupalılaşmasının zaman içinde nasıl değiştiği konusu bugüne kadar yeterince araştırılmamış bir alandır. Türkiye Avrupa Birliği üyesi olamasa da 60 yıldır farklı şekillerde Avrupa entegrasyonunun bir parçası olmuştur. Tezin yazıldığı tarihte Türkiye - Avrupa Birliği müzakereleri devam halinde olsa da müzakerelerin hızı son yıllarda Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Avrupa politikalarıyla paralel bir şekilde azalma göstermiştir. Bu tezin hipotezi, Türkiye kamusal küresinin Avrupalılaşması'nın 2003-2008 yılları arasında arttığı, ve bu tarihten itibaren müzakerelerin yavaşlamasıyla birlikte azaldığıdır. Kamusal kürelerin Avrupalılaşması'nda en yaygın yöntem olarak kullanılan gazetelerin Avrupa Birliği ve üye ülkeleriyle ilgili içeriklerine yönelik niceliksel içerik incelemesi bu tezin de araştırma metodu olarak kullanılacaktır. Araştırma yılları olarak 2003-2013 seçilmiş olup tezde ayrıca medyanın kendi sesine, yani köşe yazarlarına da odaklanılacaktır.
Özet (Çeviri)
European Public Sphere and Europeanization of public spheres has been an interest for the EU countries for the last two decades. There have been different approaches regarding how to measure it, in the end measuring Europeanization in each of different national public spheres became the dominant approach. In Turkey, there are no researches which measure how the Europeanization trend of the Turkish public sphere changed in time. Although not a member of EU, Turkey has been a part of European integration for the last 60 years. While Turkey-EU accession negotiations still go on, their pace slowed down in the last years. The hypothesis of this thesis is that Europeanization of Turkish public sphere increased between the years 2003 and 2008, and declined as Turkish government shifted its focus away from and the negotiations came to a halt. As one of the methods for measuring Europeanization of public spheres is analyzing the content in the newspapers, the research will analyze the newspapers between 2003-2013 in order to understand the frequency of the EU related newspaper content. This research will also focus on the voice of the media itself by analyzing the columns on national newspapers.