Maddi duran varlıkların TMS 16 maddi duran varlıklar standardı ile VUK açısından karşılaştırmalı incelenmesi
Comparison of tangible fixed assets in Turkish Tax Laws with tangible fixed assets in Turkish Accounting Standards and research
  1. Tez No: 381255
  2. Yazar: UĞUR EMRE HIZARCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Muhasebe Standartları, Maddi Duran Varlıklar, Amortisman, Turkish Accounting Standards, Tangible Fixed Assets, Depreciation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüzde küreselleşmenin etkisiyle işletmeler coğrafi sınır tanımaksızın faaliyet göstermeye başlamış; basit yapıya sahip işletmeler yerlerini hızla büyük işletmelere ve çok uluslu şirketlere bırakmışlardır. İşletmelerin muhasebe uygulamalarındaki farklılıklar söz konusu işletmelerle ilgili çıkar gruplarının işletmelerin mali durumuna yönelik bilgi edinmesi aşamasında önemli sıkıntılara yol açmış ve bunun sonucunda söz konusu sıkıntıların giderilmesi amacıyla muhasebe uygulamalarında standartlaşmaya ihtiyaç duyulmuştur. Bu konuyla ilgili olarak IAS (International Accounting Standards) adı altında muhasebe standartları yayınlanmıştır. Standartların yürürlüğe girmesiyle“Ticari Kar”ve“ Mali Kar”kavramları arasındaki farklı tutarlar artacak olup, bu çalışmada örnekler ile karşılaştırma yapılarak maddi duran varlık hesapları açısından standartlar ile vergi uygulamaları arasındaki farkların ortaya konulmasına odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Companies have started acting without boundaries and small companies have been replaced by large and international companies as a result of globalization. The differences in the application of accounting rules have caused problems when information was requested about those companies. In order to sort out these problems, accounting applications needed to be standardized so new accounting rules were published under the name of International Accounting Standards. When Turkish Accounting Standards coming into effect, differences between business gains and taxable profits will raise. In this study, tangible fized assets in Turkish Tax Laws are compared with tangible fixed standards in Turkish Accounting Standards by giving examples.