2008 krizi sonrası Batı bankacılık sektöründe ortaya çıkan finansman temin şekillerinin analizi ve Türk bankacılık sektöründe uygulanabilirliliği
Analaysis of funding methods that came out after 2008 financial crisis in European banking sector and their applicability to Turkish banking sector
  1. Tez No: 381292
  2. Yazar: AHMET ÇİLESİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAMİL USLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansman Temini, Mevduat, Mevduat Dışı Yabancı Kaynak, Özkaynak, Küresel Finansal Kriz, Avrupa Bankacılık Sektörü, Mikro ve Makro İhtiyat Politikaları, Funding Methods, Deposit, Non-Deposit Funding Sources, Owners' Equity, Global Financial Crisis, The European Banking Sector, Microprudential and Macroprudential Policies
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
2008 Küresel Finansal Krizi sonrasında bankacılık sektörüne dair pek çok soru ve sorun ortaya çıkmış ve bu da hem politika uygulayıcıları hem de akademisyenler, bankacılık sektörünü etkileyen küresel finansal krizin nedenlerini araştırmaya yönelmiştir. Özellikle küresel yatırım bankalarının riskli yatırımları sonucunda ABD konut sektöründeki kriz ciddi bir küresel finansal krize dönüşmüştür. En önemlisi de Batıda özellikle de Avrupa'da bankacılık sektörü, krizin sonuçlarından olumsuz etkilenmiştir. Bu da sonuçta Avrupa'nın finansman temin yöntemlerinin bu konudaki etkinliğinin sorgulanmasına yöneltmiştir. Çalışmada Türkiye'nin finansman temin yöntemlerinin kriz öncesinde ve sonrasında nasıl değiştiği ve Avrupa ile nasıl farklılaştığı ve kriz sonrasında Batı bankacılık finansman temin yöntemlerinin Türkiye'ye uygulanabilirliği sorularının cevabı aranmıştır. Bunun için ilk aşamada geçmiş literatür ve ampirik çalışmaların sonuçları özetlenmiş ve buna göre temel finansman temin yöntemleri olan mevduat, mevduat dışı yabancı kaynak ve özkaynak kullanımı incelenmiştir. Ampirik analiz sonuçları göstermiştir ki Türkiye bankacılık sektöründe kriz öncesi ve sonrası dönemde finansman temin yönteminde ciddi farklılaşmalar olup, krizle birlikte mevduat kullanım oranı düşerken, mevduat dışı yabancı kaynak kullanımının arttığı sonucuna varılmıştır. Avrupa bankacılık sektöründe ise kriz sonrasında %90 bandında çok yüksek seyreden mevduat dışı kaynak kullanımının azalmaya başladığı ancak düşük değerlerde, %5 bandında seyreden mevduat oranlarının ise artmaya başladığı sonucu elde edilmiştir. En önemlisi de Türkiye'de Avrupa bankacılık sektörünün temel finansman temin yöntemi mevduat dışı yabancı kaynak kullanımının çok yüksek oranlarda gerçekleştirilebilmesi için daha düşük ve istikrarlı faiz ve enflasyon oranlarının gerektiği sonucuna varılmıştır. Ki bu da çalışmanın en önemli bulgusu olup, Türkiye'de politika yapıcılarının bu faktörü dikkate alarak hareket etmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the 2008 Global Financial Crisis, there have been many issues and questions regarding the banking sector and this has led academicians and policy-makers to look for the reasons behind the global financial crisis affecting banking sector. Especially, the risky investments of investment banks in the sector of mortgage and real estate markets of the US has turned into significant financial crisis influcing the whole World. Among all, the European banking sector has been influenced by the global financial crisis negatively. Eventually, this has led to the questioning of the effectiveness of funding methods applied by the European banks. In this study, how the funding methods applied by the Turkish banking sector has differentiated after the crisis, how the funding methods of European and Turkish banking sectors have differentiated and the applicability of funding methods applied by European banks in Turkey have been investigated. Therein, in the initial phase, the previous literatüre and the findings and implications of empirical studies have been summarized and based on the literatüre review, the usage of the funding methods of deposit, non-deposit sources and owners' equity is investigated. The results of empirical investigation has revealed that there is significant level of difference in the in the funding methods implemented by the Turkish banking sector before and after the crisis. In details, it is concluded that there is significant increase in the non-deposit sources of funding and significant fall in the deposits after the crisis. But for the European banking sector, it is concluded that the non-deposit sources of funding that has been around 90% has significantly declined but the deposit usage rates that have been within the interval of 5% has increased significantly. More importantly, it is found out that the applicability of the main funding source of the European banking sector-non-deposit source of funding- in Turkey depends on the stability of the lower interest rates and inflation rates. And this is the most significant implication of study and it is concluded that the policy-makers should take this finding into consideration.