Milli Kütüphane '06 MİL Yz a 3291' numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni ve mecmuaların sistematik tasnifi projesine (MESTAP) göre tasnifi
The transcription text and classification of the poem journals numbered as '06 MİL Yz a 3291' in The National Library according to project of systematic classification of poem journals (MESTAP)
  1. Tez No: 601505
  2. Yazar: KARDEN KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, şiir mecmuası, Mestap, şiir, Classical Turkish literature, the poem journal, Mestap, poem
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 416
Özet
Arapça“cem'”kökünden türeyen ve“bir araya getirilen, derlenen, cem edilen”manalarını taşıyan mecmuanın çeşitli türleri vardır. Mecmua türlerinden biri olan şiir mecmuaları, içerisinde bir veya birden fazla şahsa ait muhtelif nazım şekilleri ve türlerini barındıran metinleri ihtiva eder. Derleyicilerin herhangi bir düzen gözetmeksizin tamamen kişisel zevk ve beğenilerine bağlı olarak oluşturdukları şiir mecmuaları, dönemin estetik anlayışını yansıtan birer ayna görünümündedir. Kütüphanelerimizde umumiyetle“Mecmûa-i Eş'âr”veya“Mecmû'atü'l-Eş'âr”isimleriyle kayıtlı olan şiir mecmuaları, edebi ve biyografik bilgiler içermesi açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada müstensih ve istinsah tarihi hakkında herhangi bir bilginin olmadığı Milli Kütüphanede '06 Mil Yz A 3291' numarada kayıtlı şiir mecmuasının transkripsiyonlu metni ve Şiir Mecmualarının Sistematik Tasnifi'ne (MESTAP) göre tasnifi yer almaktadır. Çalışmamızın giriş bölümü, klasik Türk edebiyatının önemli kaynakları arasında sayılan mecmuanın tanımı, sınıflandırılması, önemi ve Şiir Mecmualarının Sistematik Tasnifi Projesi (Mestap) hakkındaki bilgilerden oluşmaktadır. İkinci bölümde Milli Kütüphane '06 Mil Yz A 3291' numarada kayıtlı 74 varaktan oluşan şiir mecmuasının tanıtımı yapılarak mecmuada yer alan şairler ve bu şairlerin yaşadıkları yüzyıllar, kullanılan nazım şekilleri ve aruz vezinleri, divanlarda bulunmayan şiirler, mecmuanın muhteva özellikleri, mecmuada şiir başlıklarıyla ilgili yanlışlık ve eksikliklerle ilgili tespitlere yer verilmiştir. Üçüncü bölüm mecmuanın transkiripsiyonlu metnini içermektedir. Şiirler, yayımlanan divanlarla mukayese edilmiş ve farklar dipnotta gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mecmua (Journal) which is derived from Arabic word cem and carries the meaning“collection of all things”has various types. The poem journals as a kind of journal include texts consisting of different verse forms and sorts that belong to one or more people. The poem journals which are created by compliers depending completely on their pleasures and likings without regarding any layouts can be considered as a mirror reflecting the esthetic understanding of the period. These journals that are registered with the names of“Mecmûa-i Eş'âr”or“Mecmûatü'l-Eş'âr”in our libraries publicly carry great importance in terms of containing literary and biographical knowledge. In this work , the transcriptional text of the '06 NL Yz A 3291' numbered poem journal registered in National Library in which no information is included about the history of müstensih and istinsah and“the poem journals according to their systematical classification Project”(MESTAP) are introduced. The introduction part of our work is composed of the definition, classification, the importance of the journal that can be counted among valuable sources in Classical Turkish Literature and the knowledge about“the poem journals according to their systematical classification Project”(MESTAP). In second part, by presenting the poem journal comprising 74 sheets which is registered in National Library with the number of '06 NL Yz A 3291', the poets in the journals and the centuries in which these poets live, verse forms and aruz prosodies that were used, the poems not existent in divans, the content features of the journals, the evaluation of the deficiencies and mistakes related to the titles of the poems in the journals are specifically mentioned. The content of the third part reveals the transcriptional text of the journal. The poems were compared to published divans and the differences between them are demonstrated in footnote.