Afyonkarahisar ili antikacılarında bulunan hesap işi işlemeli ürünler üzerine bir araştırma
A research on hesap i̇şi̇ which are located in antique shops of Afyonkarahi̇sar
  1. Tez No: 381594
  2. Yazar: FİLİZ ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA YETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, antikacı, el sanatları, işleme, nakış, hesap işi
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: El Sanatları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu araştırmanın amacı: Afyonkarahisar ili antikacılarında bulunan hesap işi işlemeli ürünlerin değerlendirilmesi ve teknik, gereç, renk, desen, kompozisyon özelliklerinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Afyonkarahisar ili antikacılarında bulunan hesap işi işlemeli ürünler oluşturmaktadır. Antikacılarda bulunan hesap işi işlemeli ürünlerden ulaşılabilen 50 adet hesap işi işlemeli ürün, örneklem olarak seçilmiştir. Antikacılardan elde edilen ürünlerin fotoğrafları çekilerek ve ürünler bizzat incelenerek bilgi formları hazırlanmış, bilgi formlarının arkasında işlemelerin desen çizimleri yer almıştır. İnceleme sonuçları bulgular bölümünde ürünlerin teknik, tür, renk, gereç, motif ve kompozisyon özellikleri olarak tablolar halinde sunulmuştur. Afyonkarahisar ili antikacılarında bulunan hesap işi işlemeli ürünlerde tür olarak en çok uçkura rastlandığı, işlemeli ürünlerin kumaşlarının birçoğunun yöresel dokumalar üzerine uygulandığı, işlemelerde genellikle düz ve verev hesap iğnesi tekniğinin kullanıldığı, renklerde ise sarı, pembe, mor, yeşil, bordo, turuncu ve mavi rengin yoğunlukta olduğu görülmüştür. İşlemeli ürünlerin çoğunda bitkisel ve nesneli bezeme tercih edilmiştir. En çok düzgün sıralamalı kompozisyon uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is the evaluation of Count embroidered Works (hesap işi) which are located in antique shops of Afyonkarahisar and the examination of techniques, equipment, colors, patterns, composition features. The most important pivot of this study is the Count embroidered works which are located in antique shops of Afyonkarahisar. 50 pcs of Count embroidered works which are presented in antique shops of Afyonkarahisar are selected as sample. The photos of products which were received from the antique shops were taken and they were examined and prepared in information forms. The drawings of patterns of the embroidered works took place behind the information forms. As a result of this study, the technical, typical, color, motif and composition characteristics were presented in the findings section with tables. The most common type in Count embroidered products which are located in Afyonkarahisar antique shops is drawstring. Many of the fabrics of embroidered products are exerted on local weavings and straight and oblique Count embroidery techniques are usually used on processings. Colors in general are yellow, pink, purple, green, red, orange and blue. Vegetal and zoological ornaments are used in many of the embroidered products. The most exerted type is smooth sorting composition. Keywords : Afyonkarahisar, Antique, Handcrafts, Embroidery, Needlework, Holbein