Developing and testing the effectiveness of the teacher training program on child sexual development
Çocuk cinsel gelişimi ile ilgili öğretmen eğitimi programının geliştirilmesi ve etkililiğinin test edilmesi
  1. Tez No: 381691
  2. Yazar: GÖZDE NUR ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP HATİPOĞLU SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Cinselliği, Cinsel Gelişim, Cinsel Eğitim, Öğretmen Eğitimi, Cinsel Bilgi, Algılanan Yeterlilik Düzeyi, Child Sexuality, Sexuality Education, Teacher Training, Sexuality Knowledge, Perceived Competency Level
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma, çocuk cinsel gelişimi ve eğitimi hakkında öğretmenlere yönelik 4-oturumluk bir psiko-eğitim programı geliştirmek ve bu programın öğretmenlerin çocuk cinsel davranışları konusundaki bilgi, yaklaşım ve algılanan yeterlilik düzeyi üzerindeki etkililiğini ölçmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda, çalışmanın birinci aşamasında, çocuk cinsel gelişimi ve eğitimi ile ilgili öğretmen eğitimi programı ve iki farklı ölçme aracı geliştirilmiştir. Ölçme araçlarının psikometrik özellikleri, 5-12 yaş grubu çocuklarla çalışan 186 öğretmenden oluşan bir örneklemde yürütülen bir pilot çalışmayla ortaya konulmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında, çocuk cinsel gelişimi ve eğitimi hakkında geliştirilen öğretmen eğitim programının etkililiğini ölçmek amacıyla, Ankara'daki bir özel okulda, ön-test son-test bekleyen liste kontrol grup deneysel çalışması yürütülmüştür. Parametrik olmayan analiz sonuçları, eğitim sonunda, eğitim grubundaki katılımcıların (n = 23) Çocuk Cinsel Gelişimi ve Eğitimi Bilgi Testi puanlarının kontrol grubu katılımcıların (n = 19) puanlarından daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca, eğitim programına katılan öğretmenlerin çocukluk çağı cinsel davranışlarına yaklaşımlarının olumlu yönde değiştiği ve gelişimsel olarak doğal ve doğal olmayan davranışları kontrol grubu katılımcılarına kıyasla daha doğru bir şekilde ayırt edebildikleri görülmüştür. Benzer şekilde, kontrol gruba kıyasla, eğitim grubundaki öğretmenler eğitim programı sonunda kendilerini daha yeterli hissettiklerini ifade etmişlerdir. İlgili alanyazın kapsamında, öğretmen eğitimi programları ve okul rehberlik servislerindeki uygulamalar açısından sonuçlar tartışılmış ve sonraki çalışmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was designed to develop and examine the effectiveness of a four-session psycho-educational teacher training program about child sexual development on teachers' knowledge, views about childhood sexual behaviors and perceived competency level. Regarding these purposes, in the first phase of the study, a teacher training program about child sexuality and education, and two different instruments were developed. Psychometric properties of the instruments were tested in a pilot study with 186 teachers working with 5-12 year old children in Istanbul and Ankara. In the second phase of the study, in order to assess the effectiveness of the psycho-educational training program about child sexual development, a pretest-posttest waiting list control group experimental study was carried out in a private school in Ankara. Non-parametric test results indicated that at the end of the training, Child Sexuality and Education Knowledge Test scores of the training group participants (n=23) were significantly higher than the control group participants' scores (n=19). Moreover, teachers participated in this training program changed their views on childhood sexual behaviors in a positive way, and comparing to the waiting list control group they discriminated developmentally natural and unnatural sexual behaviors in children more accurately. Likewise, comparing to the control group, the teachers in training group indicated that they felt more competent at the end of the training period. The results have been discussed with regards to related literature and implications of the program for teacher training and school counseling services and recommendations for future research were presented.