Türkiye'de ihracatın teşvik ve geliştirilmesi araçlarından faydalanan işletmeler ile faydalanmayan işletmeler arasındaki ihracat performansının karşılaştırılması :Konya'da imalat sektöründe ampirik bir çalışma
The comparison of export performances of the companies in Turkey that benefit from the export incentives and development tools and that do not benefit from these tools: An empirical study in the manufacturing sector in Konya
  1. Tez No: 381908
  2. Yazar: GÜLŞAH YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT CANITEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İhracat Teşvikleri, Konya'da İmalat Sektörü, Performans, Export Incentives, Manufacturing Sector in Konya, Performance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: KTO Karatay Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
İçinde bulunduğumuz zaman dilimi ile dışa açık büyümenin ve küreselleşmenin gereği olarak ihracat gelişmektedir. Gelişmeye bağlı olarak işletmelerinde her geçen gün kendilerini yenilemeleri ve bu gelişime ayak uydurmalarını gerektirmektedir. İhracatı etkileyen birçok faktör vardır ve ihracat teşviklerde bunlardan birisidir. İhracat teşvikleri ülkemiz gibi ihracata dayalı büyüme modelini benimsemiş ülke ekonomileri için vazgeçilmez bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada; Konya'da imalat sektöründe faaliyet gösteren ihracatçı işletmelerde ihracatın teşvik ve geliştirilmesi araçlarından yararlanan işletmeler ile yararlanmayan işletmelerin ihracat performanslarının karşılaştırılması ve ihracat performansı arasındaki ilişkiyi tanımlayan bir model test edilmiştir. Araştırma ile ihracatçı işletmelerin performansına teşviklerinin etkileri incelenmiş ve sonuç olarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
By force of the time we are in, the outward oriented growth and globalization, the export has been developing. Depending on the development, companies must renew themselves and keep pace with this development. There are many factors affecting the export and export incentives are one of them. Export incentives are indispensable fact for the countries like our country that adopts export-oriented growth model. In this study; the performances of the export companies operating in the manufacturing sector in Konya that benefit from the export incentives and development tools were compared with the export companies that does benefit from these tools and a model that describes the relationship between export performances was described and tested. With this study, the effects of incentives on the performance of companies have been analysed and as a result some suggestions have been made.