Hafik ilçe merkezinin kelime hazinesi
The vocabulary of Hafik district
- Tez No: 382014
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TOPARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hafik ilçesi, Sivas, ağız, söz varlığı, sözlük, derleme, kelime hazinesi, Hafik District, Sivas, dialect, lexicology, dictionary, compilation, vocabulary
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma Hafik ilçe merkezinin söz varlığını ortaya koyan bir sözlük çalışmasıdır. Çalışma yapılırken ilçede mukim insanlara yönelttiğimiz sorulara verdikleri cevaplar ve sohbet şeklinde yaptığımız görüşmelerin ses kayıtları esas alınmıştır. Çalışma, Hafik ilçesine ait sözcükleri ve sözcük gruplarını, standart dilde kullanılan sözcük ve sözcük gruplarının Hafik ağzında nasıl söylendiğini; bu sözcüklerin taşıdığı anlamlar ve örnek cümlelerle açıklamıştır. Türk dilinin en temel çalışma sahalarından biri olan ağızlar konusunda yapılan bu çalışma, halk dilinde yaşayan birçok sözcüğün canlı tutulması ve Türkçenin gücünü ortaya çıkaracak çalışmalara kaynaklık etmesi bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
This is a study of dialect that introduces the lexicology of Hafik.The study is based on the audio recordings of the local people's answers to the questions we have asked and also of the interviews we have made in the form of chat.The study reveals the words and phrases belonged to Hafik, and also states how the words and phrases used in the standard language are pronounced in the dialect of Hafik, with the meanings of these words and sample sentences. This study about dialect, which is one of the main fields in Turkish language,is important because of keeping the local language alive and also of being a source to the studies which reveal the power of Turkish Language.