Vatandaş medyası pratiği olarak 'Çapul TV' örneği
A citizens' media practice: The case of 'Çapul TV'
  1. Tez No: 382050
  2. Yazar: AHMET SARP YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: alternatif medya, vatandaş gazeteciliği, vatandaş medyası, Gezi Parkı protestoları, Çapul TV, alternative media, citizen journalism, citizen media, Gezi Parkı protests, Çapul TV
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Türkiye medyası neo-liberal siyaset ve ekonominin kıskacında 'doğru' ve 'tarafsız' haber verme özelliğini iyiden iyiye kaybetmeye başlamıştır. Bu durum kendisini Gezi Parkı protestoları sırasında açıkça gün ışığına çıkarmıştır. Diğer coğrafyalardaki direniş/protesto merkezlerinde de olduğu gibi Gezi Parkı'nda insanlar anaakım medyada gösterilmeyen haberleri topluma ulaştırmak için kendi pratiklerini geliştirmeye başlamıştır. Bu sırada birçok“vatandaş gazeteciliği”veya“vatandaş medyası”örnekleri kendisini göstermiştir. Bu örneklerden bir tanesi de Çapul TV'dir. Çapul TV'nin çalışma konusu olarak seçilmesinin nedeni bu protestoların dinamiği içerisinde kendiliğinden oluşan bir medya örneği olmasıdır. Çalışma için gerekli veriler Çapul TV aktivistleriyle derinlemesine görüşmeler yapılarak ve hem direniş sırasında hem de sonrasında sosyal medya hesaplarının, internet sitesinin ve yayınların analiz edilmesiyle elde edilmiştir. Bu çalışma ile elde edilen bulgular sonucunda alternatif medya teori ve kavramsallaştırmalarına Çapul TV üzerinden bir katkı yapmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish media has recently started to become less accurate and objective, as a result of the political and economic relationships caused by neo-liberalism. This situation has revealed itself clearly during the Gezi Park protests. In the Gezi Park demonstrations, similar to what happened during the protests in the other regions, people began to develop their own way of publicly sharing the news that are not shown in the mainstream media. Meanwhile examples of“ citizen journalism ”or“ citizen media ”have also emerged. One of the examples is Çapul TV. The reason why Çapul TV is the subject of this study is, it has developed on its own initiative within the dynamics of the protests. The data for the study were obtained from in-depth interviews with activists as well as from the analysis of the web sites and the social media during and after the protests. The aim of this study is to contribute alternative media through Çapul TV.