A-tipi fonların getiri analizi: Türkiye'den bir uygulama
Analyze the a-type return funds: an application from Turkey
  1. Tez No: 382051
  2. Yazar: SONNUR ÇOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ PARLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Menkul kıymet fonları, Emeklilik Fonları, Performans Ölçümü, Mutual funds, Pensio funds, Performance Measurement
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Finansal piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak yatırımcıların farklı finansal varlıkların bir araya getirilmesi ile oluşan çeşitlendirilmiş portföylere ilgisi artmaktadır. Bu çerçevede yatırımcılara yaygın olarak sunulan en önemli portföyler menkul kıymet ve emeklilik yatırım fonlardır. Portföylere yapılan yatırımın başarısı, portföy riski ve getirisi ile ölçülmektedir. Bu ölçümü gerçekleştirmek amacı ile pek çok yöntem geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı, emeklilik ve yatırım fonlarının performansının incelenmesidir. İnceleme beş farklı ölçüt kullanılarak yapılmış ve ölçütlerin bulguları arasında fark olup olmadığı incelenmiştir. Ayrıca fon performanslarındaki başarı ve başarısızlığın kalıcılığı da test edilmiştir. On altı fon üzerinde yapılan uygulama farklı ölçütlerin her zaman aynı sonucu vermediğini ve portföylerin başarı ve başarısızlıklarının istikrarlı olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In parallel to changes in financial markets, the investors' demand for diversified portfolios that are formed by combining various financial assets increased notably. In this context the most important portfolios that are offered to investors by financial institutions are mutual and pension funds. The success of the portfolio investments are measured through risk and return profile of the portfolio. On this purpose various performance measurement methods are developed in finance literature. The purpose of this study is to analyze the performance of mutual and pension funds. The analysis is conducted by using five different measurement methods and the results obtained are compared thereafter. Furthermore the persistence of portfolio performance throughout the years is also investigated. The application made on sixteen funds showed that the different measurement scales did not always produce the same results and fund performances were not persistent in consecutive years.