A.A.Bestujev-Marlinski'nin öykü sanatı
Art oF shortstories A.A.Bestujev-Marlinski
- Tez No: 382199
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ZEYNEP GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: 19. yüzyıl ilk yarısı Rus edebiyatı, Bestujev-Marlinski, sürgün, romantik öyküler, The first half of the 19'th century in Russian literature, Bestuzhev-Marlinskiy, exile, romantic stories
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
A.A.Bestujev-Marlinski, 19.yüzyılın ilk yarısında Rus edebiyatında Romantik akımın temsilcilerinden biri olarak yer almaktadır. Yazar sanat yaşamına eleştirmen olarak başlamış, sonra ise öyküleriyle ünlenmiştir. Bestujev-Marlinski romantik öykülerinde Rus soylularının vatani görev, evlilik, boşa harcanan yaşam gibi sorunlarını göstermiş böylece Rusya'nın kaderinde rol oynaması beklenen soylu topluluğunun bunu neden başaramadığına dikkat çekmiştir. Sürgün olarak gönderildiği Kafkasya'da Kafkas halkının kültürünü incelemiş ve ayrıntılı olarak öykülerinde göstermiş ilk yazar olmuştur. Sanatçının Kafkasya öyküleri Rus entelektüellerine bu yöreyi tanıtmış hatta asker tiplemesinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bestujev-Marlinski dağlılara karşı savaştığı halde, tanık olduğu her şeyi bu öykülerinde tarafsız olarak aktarmıştır. Sanatında Eski Rusya'ya, şövalyelik dönemine ve 1812-1814 Rusya-Fransa savaşına yer vererek dolaylı bir biçimde politik görüşünü ortaya koymuş, üstü kapalı bir biçimde de Dekabrist olduğunu vurgulamıştır. Kullandığı sarkastik dilin, döneminin yazarları, eleştirmenleri ve daha sonraki yıllarda çalışmalar yapmış olan edebiyat bilimciler üslubunun en önemli özelliği olduğunu vurgulamışlardır. Yaşadığı dönemde kısa zaman içerisinde ünlü olmuşsa da, Rus edebiyatındaki hızlı değişimlere ayak uydurmadığı için unutulmuştur.Buna rağmen Rus öykü sanatına getirdiği yenilikler inkâr edilemeyecek kadar önemlidir.
Özet (Çeviri)
A.A.Bestujev-Marlinskiy is one of the representatives of romanticism in russian literature of the beginning of the 19'th century. The writer has started writing as literary critic and very soon he has become famous for his romantic stories..In his romantic stories Bestujev-Marlinskiy described the problems of nobility: serving their country, marriage, wasting their life, thus drawing attention to eternal problems of russian nobility, which played the great part in the fate of Russia. He was the first, who had studied the culture of caucusian people and described them in his stories. Bestujev-Marlinskiy has personally participated in the battles against the hillman and wthout any prejudices has described everything he observed in his Caucasian stories. The other writers and critics accentuated his ironic and colourful language in his literary works. He has promptly acquired popularity, but with changes in russian literature he has lost it as fast as he acquired his fame. In spite of the loss of popularity his contribution to the russian literature is unquestionable.