Düzce ilinde fındık üretim alanlarında görülen yazıcıböcek türleri (Coleoptera: Scolytidae) üzerine araştırmalar
Research on bark beetle species (Coleoptera: Scolytidae) seen in hazelnut orchards in Duzce
- Tez No: 382836
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL ÖZDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fındık, yazıcıböcek, Xyleborus dispar, Xyleborus saxeseni, Xyleborus germanus, Lymantor coryli, Hazelnut, bark beetles, Xyleborus dispar, Xyleborus saxeseni, Xyleborus germanus, Lymantor coryli
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Düzce ili Esentepe, Çamlıpınar ve Hamamüstü köylerindeki fındık üretim alanlarındaki yazıcıböcek türleri (Col: Scolytidae) 2014 yılında yapılan bu çalışma ile tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, Xyleborus dispar Fabricius, Xyleborus saxeseni Ratzeburg, Xyleborus germanus Blanford ve Lymantor coryli Perris olmak üzere 4 tür saptanmıştır. Bu zararlılardan L. coryli' ye sadece Çamlıpınar köyünde çok az oranda rastlanılmıştır. Esentepe köyünde diğer türlere oranla X. dispar erginlerinin sayısı fazla iken Çamlıpınar ve Hamamüstü köylerinde Xyleborus saxeseni erginlerinin sayısı daha fazla bulunmuştur. X. dispar ve X. saxeseni'nin ilkbahardaki ilk ergin çıkışları mart ayının ikinci haftasından itibaren (13-19 Mart) saptanmışken, X. germanus'un ilkbahardaki ilk ergin çıkışları mart ayının son haftasında (21-27 Mart) olmuştur. X. dispar' ın yaz dönemindeki çıkışı temmuz ayının ilk haftasından itibaren başlamıştır. Bahçelerde yazıcıböcek zarar oranı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bark beetles species were determined in the villages of Esentepe, Çamlıpınar and Hamamüstü with this study. Four bark beetles (Col: Scolytidae), were determined at the end of this study in 2014. These species are Xyleborus dispar Fabricius, Xyleborus saxeseni Ratzeburg, Xyleborus germanus Blanford and Lymantor coryli Perris. L. coryli was found very few rate in only Çamlıpınar village. The number of X. saxeseni adults was found much more in the village of Hamamüstü and Çamlıpınar while in Esentepe the number of X. dispar bark beetles was more compared to the rate of other species. Though the first adult flights X. dispar and X. saxeseni in spring were determined from the second week of march (13-19 March), the first adult flights of X. germanus happened at the last week of march (21-27 March). The flights of X. dispar in summer term begin from the first week of july. The harm rate of bark beetles were determined in hazelnut orchards.