A convenient one-pot multi-component preparation of novel thiazolo[3,2-a] pyridine scaffolds
Yeni tiyazolo[3,2-a] piridin yapılarının çok bileşenli tek basamaklı reaksiyonlar yoluyla basitçe sentezlenmesi
- Tez No: 382929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVHER ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Çok bileşenli reaksiyonlar, Knoevenagel reaksiyonu, tiyazolin, tiyazolin-4-on, tiyazolopiridin, Multi-component reactions, Knoevenagel reaction, thiazoline, thiazolidin-4-one, thiazolopyridine
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Son yıllarda, çeşitli hetero halkalı bileşikler çok bileşenli reaksiyonlar kullanılarak sentezlenmekte ve bu bileşiklerin biyolojik aktiviteleri incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı tiyazoli(n)din in çok bileşenli reaksiyonlarını biyolojik açıdan ilginç tiyazolo[3,2-a]piridinleri oluşturmak ve reaksiyonları optimize ederek bu yöntemi farklı türlerde heterohalkalar sentezinde uygulayarak reaksiyonun oluşum mekanizmasının daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır. Bu çalışmanın ilk kısmında, trietilamin varlığında aromatik aldehitler, nitril içeren aktif metilen grubu (malononitril, etil 2-siyanoasetat, 2-fenilsülfonilasetonitril) ve 2-nitrometilentiyazolidin bileşiklerini çoklu bileşen reaksiyonlarını kullanarak bir seri 5-amino-7-aril-8-nitrotiyazolo[3,2-a]piridin hazırlanmıştır. Bu çalışmanın ikinci kısmında ise, 5-amino-7-aril-3-okzo-8-(fenilsülfonil) tiyazolo[3,2-a] piridin-6-karbonitril türevlerinin sentezi, aromatik aldehitler, malononitril ve 2-fenilsülfonilmetilentiyazolidin-4-on un çoklu bileşen reaksiyonları kullanılarak yüksek verimle gerçekleştirilmiştir. Başlangıçta kullanılan aromatik aldehitlerin katsayılarına göre iki farklı ürün elde edilmiştir. Çok bileşenli reaksiyon ürünlerinin yapı tayinleri spektroskopik olarak IR, 1H NMR, 13C NMR, HRMS ve fiziksel sabitler (erime noktası ve Rf değerleri) yardımıyla karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, various heterocyclic compounds are being synthesized by using multi-component reactions and their biological activities are being examined. The aim of this project is to develop and optimize a multicomponent reaction of thiazoli(n)dines to form biologically interesting thiazolo[3,2-a]pyridines and to apply the method to the synthesis of different sorts of heterocycles to get a better understanding of the mechanism of this transformations. In the first part of this study, a series of 5-amino-7-aryl-8-nitrothiazolo[3,2-a]pyridines have been prepared using aromatic aldehydes, active methylene group containing nitriles (malononitrile, ethyl 2-cyanoacetate and 2-phenylsulfonylacetonitrile) and 2-nitromethylene thiazoline in presence of triethylamine in acetonitrile. In second part of this study, an efficient synthesis of 5-amino-7-aryl-3-oxo-8-(phenylsulfonyl)-thiazolo[3,2-a]pyridine-6-carbonitrile derivatives was conducted utilizing multi-component reaction of aromatic aldehydes, malononitrile and 2-phenylsulfonylmethylene thiazolidin-4-one. Depending on the equivalance of the aromatic aldehyde, two different products were obtained. The structures of all multi-component reaction products have been characterized by means of spectroscopic methods IR, 1H NMR, 13C NMR, HRMS and physical characteristics (melting point and Rf values).