Prediction of sound transmisson through elastomeric bulb seals
Elastomer yapıdaki balon fitillerinde ses geçiş kaybı değerlendirmesi
  1. Tez No: 383235
  2. Yazar: SERKAN ATAMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN, YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN OSMAN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperelastik malzeme, kapı fitilleri, ses geçiş kaybı, doğrusal olmayan sonlu eleman analizi, Hyperelastic material, sound transmission through door seals, nonlinear FEA
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kapılar, diğer yapı elemanlarıyla karşılaştırıldığında, ses geçiş kaybı değerlendirmelerinde en zayıf halkayı oluşturur. Kapıların ses geçiş kaybı değerlendirmesi, gövdeden geçerek alıcı ortamına ulaşan ve kapı birleşim noktalarındaki sızıntılardan alıcı ortamına ulaşan gürültü olarak iki ana başlık altında incelenir. Sızıntılar, kapıların ses geçiş kaybı karakteristiklerini önemli ölçüde düşürür. Bu nedenle sızıntıların engellenmesi için uygulanan kapı fitillerinin yalıtım yetkinliklerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi çok önemlidir. Bu çalışmada, elastomer yapıdaki balon fitillerin ses geçiş kaybı karakteristiklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma, iki ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci bölümde, fitillerin belirli bir yük altındaki deforme olmuş geometrilerinin elde edilmesi için yapılan analizler; ikinci bölümde ise bu deforme olmuş geometriler üzerinden ses geçiş kaybı niteliklerinin belirlenmesi için yapılan akustik çözümlemeler bulunmaktadır. Doğrusal olmayan mekanik davranışlar sergileyen elastomer yapılarından oluşan fitiller hiper elastik malzeme karakteristiklerinin tanımlanabildiği sonlu elemanlar analizleri ile değerlendirilmelidir. Bu analizlerden elde edilen deforme olmuş geometriler, akustik analizlerde başlangıç geometirisi olarak kullanılmak üzere bu bölüme aktarılmıştır. Endüstride halihazırda kullanılan farklı fitil geometrileri örnek olarak değerlendirilmiştir. Farklı malzeme karakteristiklerinin ve geometrilerinin ses geçiş kaybı üzerine etkisi çalışılmıştır. Farklı hiper elastik malzeme modellerinin sonuçlar üzerine etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Doors are the weakest parts of the buildings in terms of sound transmission. Examination of sound transmission loss characteristics of doors reveals two separate transmission paths to be considered, namely, transmission through door leaf and leak transmission through bulb seals. Seals are the important parts of the sound transmission loss characteristic of door structure owing to their weakness compared to door leaf. Hence, their insulation capability should be analyzed and optimized to improve sound transmission loss of an acoustical door. The aim of this research is to predict sound transmission loss of elastomeric bulb seals. This assessment includes two main steps. A static analysis is required to determine the seal shape under compression. Seals are made of elastomers which display nonlinear mechanical behavior. This requires hyperelastic material modeling and nonlinear finite element analysis (FEA). An acoustic analysis to calculate the sound transmission is then carried on deformed geometry acquired from the first phase of the research. Different seal geometries, which are already being used in industry, are considered as case studies. Effects of different material characteristics and different seal geometries on sound transmission are investigated. Influences of different hyper elastic material models on sound insulation are studied.