Ankara cadde ağaçlarından acer negundo L.' da ağır metal birikimi
  1. Tez No: 38336
  2. Yazar: NİLGÜN ÖNALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA AYDOĞDU, PROF.DR. A. REHBER TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Cadde Ağaçları (Acer negundo L.), Kurşun, Çinko ve Bakır Birikimi, Çevre Kirliliği, Atomik Absorbsiyon Spektrometrik Metodu
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ANKARA CADDE A?AÇLARINDAN Acer negundo L.'DA A?IR METAL BİRİKİMİ (Yüksek Lisans Tezi) Nllgün ÖNALAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ OCAK 1995 ÖZ Bu çalışmada saatte ortalama 4660 aracın geçtiği M. Fevzi Çakmak Caddesinde karşılıklı olarak bulunan Acer negundo L. (Akçaağaç) ağaçlarında Pb, Zn ve Cu birikimi 7 ay süresince incelenmiştir. Ağaçlardan alınan yaprak, meyve ve kabuk numuneleri ekstrakte edilerek AAS ile ekstraktlarda metal derişimi ölçülmüştür. Ayrıca Pb, Zn ve Cu birikiminin kaynakları, birikimi etkileyen faktörler araştırılmış ve aylık değişimler arasında bağıntı kurulmaya çalışılmıştır. M.Fevzi Çakmak Caddesi üzerinden seçilen farklı lokalitelerdeki 10 istasyondaki ağaçlardan özellikle otobüs durağı ve kavşaklara yakın olanlarında Pb, Zn ve Cu birikimi daha fazla bulunmuştur. Ayrıca bu ağır metallerin, bitki organlarındaki dağılımı farklı bulunmuş, birikimin yapraklarda kabuk ve meyvelere oranla daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Kabuk ve meyve numunelerinde ise birikim daha az ve yavaş bir seyir göstermiştir. Yine bu ağır metallerin birikimi aylara göre de farklılıklar göstererek nispi nemin ve trafik yoğunluğunun daha fazla olduğu kış aylarında birikimin de fazla olduğu gözlenmiştir. Bilim kodu ; 224.08.01
Özet (Çeviri)
HEAVY METAL ACCUMULATION IN THE STREET TREES (Acer negundo L.) IN ANKARA (M.Sc. Thesis) Nllgün ÖNALAN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHOLOGY JANUARY 1995 ABSTRACT In this study, accumulation of Pb, Zn, and Cu in Acer negundo L. which mutually exist in M. Fevizi Çakmak Street where about 4660 cars pass in an hour's time has been examined for seven months. By extraction of leaf, fruit and bark samples metal concentration in extractes has been measured. Beside this, the sources of Pb, Zn, and Cu accumulation, factors that affect the accumulation have been researched and the relation between the changes has been studied. Among the trees in ten stations at different locations choosen in M. Fevzi Çakmak Street, especially in the trees near the bus-stop and the crossings, Pb, Zn, and Cu accumulation has been found more than the others. Moreover, the dispersion of these heavy metals in plant's organs was found different, accumulation in the leaves has been determined more than of the fruits. It has been observed that accumulation in the samples of bark and fruit is less and slow. Accumulation of these heavy metals has been found different according to the months; In winter months when the relative humidity and traffic density is more, the accumulation has been found more. Scien code : 224.08.01 Keywords : Ankara, Street Trees {Acer negundo L), Heavy Metal, Lead, Zinc and Copper Accumulation, Environment Pollution, The Metod of Atomic Absorption Spectrometric Page number 87 Adsiver : Mustafa AYDO?DU A. Rehber TÜRKER