Ankara cadde ağaçlarından ''Platonus orientelis L. da ağır metal birikimi
  1. Tez No: 45576
  2. Yazar: SELMA TOPA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. A. REHBER TÜRKER, PROF.DR. MUSTAFA AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ankara, Cadde Ağaçlan (Platanus orientalis L.), Kurşun, Çinko ve Bakır Birikimi, Çevre Kirliliği, Atomik Absorbsiyon Spektrometrik Metodu (AAS)
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada, Ankara'da saatte ortalama 2100 aracın geçtiği Silahtar Caddesinde, karşılıklı olarak bulunan, Platanus orientalis L. (çınar) ağaçlarında Pb, Zn ve Cu birikimi 5 ay süresince yaprak, meyve ve kabuk dokularında incelenmiştir. Numunelerdeki ağır metal konsantrasyonları Atomik Absorbsiyon Spektroskopisi yardımıyla tayin edilmiştir Ayrıca birikiminin kaynağı ve birikimi etkileyen etmenler ile aylık değişim arasında bağıntı kurulmaya çalışılmıştır. Silahtar Caddesi üzerinden seçilen farklı lokalitelerde 10 istasyondaki ağaçlardan özellikle yol ortası refüjde ve otobüs durağında olanlarda Pb, Zn ve Cu birikimi daha fazla bulunmuştur. Ayrıca bu ağır metallerin bitki organlarındaki dağılımı farklı bulunmuş, yapraktaki birikimin meyve ve kabuğa oranla daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu ağır metallerin birikimi aylara göre farklılıklar göstermiştir. Nisbi nemin ve yağışın, fazla olduğu aylarda bu ağır metal birikiminin artışı gözlenmiştir. Bilim kodu : 224.08.01
Özet (Çeviri)
In this study, accumulation of Pb, Zn and Cu in leaves, fruits and barks in Piatanus orientalis L. which mutually existsin Silahtar Street where about 2.100 cars pass in an hour's time has been exeamined for five months, Concentrations in the species have been determined by means of AAS. Besides this, it has been correlated between the source of Pb accumulation and the factors affecting this accumulation between the changes monthly. Among the trees in 10 stations at different locations choosen in Silahtar Street heavy metals accumulation was found more especially in the trees near the bus-stop and refractories. Moreover the dispersion of these heavy metals in plant's organs was found different, accumulation in the leaves has been determined more than of the fruits and barks. Accumulation of these heavy metals has been found different according to the months. It has been also observed the increase of the accumulations in the months that there was more relative humitity and downpour. Key words : Ankara, Street Trees {Piatanus orientalis L.), Heavy Metal, Lead, Zinc and Copper Accumulation, Environment Pollution, The Metod of Atomic Absorption Spectrometric (AAS) Page number : 86 Adsiver : Prof. Dr. Mustafa AYDO?DU ProfDr. Rehber TÜRKER 11