Çalışanlarda iş stresi: Sağlık çalışanları üzerine bir uygulama
Work stres on workers: A research for the healthcare workers
  1. Tez No: 383709
  2. Yazar: ERSAN KAAN ÖRKELİ
  3. Danışmanlar: PROF. MUTLU BAŞARAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Perfüzyon, Perfüzyonist, Stres, Stres Kaynakları
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Stres çoğu otorite tarafından çağımızın hastalığı olarak görülmekte, yaşanılan hastalıkların çoğunda büyük pay sahibi olarak nitelendirilmektedir. Stresin en yoğun yaşandığı iş sektörü olarak sağlık çalışanları gösterilmektedir. Bu çalışmada perfüzyonist ve stres kavramları incelenmiştir. Ayrıca perfüzyonistlerdeki stres faktörlerinin belirlenmesi ile dikkatsizlik ve hataya yer olmayan bu meslek grubunun çağımızın sinsi hastalığı strese yenik düşmemesi, meslek yaşantılarında hizmet kalitesinin yükseltilmesi ile kalp damar cerrahisinin geleceğine bir parça katkı sağlamak hedeflenmiştir. Araştırmada anket yöntemi kullanılmış olup Türkiye'de mevcut 592 perfüzyonistten 95'ine uygulanabilmiştir. Anketler gönüllülük esası ile Perfüzyonistler Derneği 2 nci sempozyumuna katılanlara, posta ve elektronik posta ile de ulaşılabilen diğer perfüzyonistlere uygulanmıştır. Verilerin analizi için SPSS 15.0 istatistik programı kullanılmıştır. Demografik özellikler için frekans analizi, alt ölçekler için betimsel istatistikler uygulanmıştır. Analiz sonuçlarında; stres faktörleri ile çalıştığı servisten memnuniyet, medeni durum, mesleğe giriş nedenleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Stres kaynağı ölçeği alt gruplarının birbirleriyle arasında pozitif ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Stress is seen as illness of our time by many authority and it is defined as having the biggest part in most of the diseases. Health industry workers are also shown as the most affected people from stress. In this project, the concepts of perfusionist and stress are carefully analyzed. It is also targeted to contribute to the future of cardiovascular surgery. Questionnaire method is was used in this project and it is applied to 95 of 592 perfusionists in Turkey. Questionnaires are applied to ones who joined the 2nd symposium of Perfusionists Association as voluntary and applied to other perfusionists by mails and e-mails. SPSS 15.0 statistics software is used for the analysis of datas. Frequency analysis is used for demographic characteristics and descriptive statistics is used for scale sub-dimensions. In the results of all analysises; significant differences are found between stress factors and satisfaction in service worked, marital status and the reasons for entry to profession. It is also found that there is positive relations between sub-groups of stress source scales. Key Words : Perfusion, Perfusionist, Stress, Stress Sources.