Konut finansmanında elbirliği sistemi: Müşterilerin elbirliği sistemi tercihleri üzerine bir araştırma
Cooperation system i̇n housing finance: An i̇nvestigation on customers' preferences for cooperation system
  1. Tez No: 383714
  2. Yazar: MURAT ERGÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERUDUN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut finansmanı, Elbirliği sistemi, Mortgage sistemi, İpotekli konut finansman sistemi, Faizsiz konut finansman sistemi, Cooperation system, Housing finance, Mortgage system, Mortgaged housing finance system, Interest-free housing finance system
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın amacı, uzun vadeli ve faizsiz bir konut finansman sistemi olan Elbirliği sistemini araştırmak ve müşterilerin Elbirliği sistemi tercihlerini etkileyen faktörlerin neler olduğunu tespit etmektir. Bu çalışmada öncelikle Dünya'da ve Türkiye'de konut finansman sistemi incelenmiş daha sonra konut finansmanında müşterilerin Elbirliği sistemini tercih etme nedenleri üzerine yapılan anket analiz edilmiştir. 405 Elbirliği sistemi müşterisine uygulanan anket ile elde edilen veriler frekans (f), aritmetik ortalama, t-testi, ANOVA, korelasyon analizi ve tukey testi ile değerlendirilerek, tablolara aktarılarak yorumlanmıştır. Müşterilerin Elbirliği sistemini tercihlerine etki eden faktörlerin belirlenmesi için yapılan çalışma sonucunda; müşterilerin Elbirliği sistemini tercihinde demografik ve sosyo-ekonomik özelliklerinin belirleyici olmadığı ortaya çıkmıştır. Araştırma bulgularına göre, müşterilerin Elbirliği sistemini tercihlerinde beş ana faktörün etkili olduğunu görülmektedir. Analiz boyutunu ön plana alan, saha araştırmasına dayanan bu araştırmanın bilimsel çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the Cooperation system, a long-term and interest-free housing finance system and to determine the factors affecting the customers' preferences for Cooperation system. In the present study, housing finance system in the world and in Turkey was investigated preemptively and then the questionnaire asking why the customers prefer Cooperation system in housing finance was analyzed. The data gathered from the questionnaire which was applied to 405 customers of Cooperation system were transferred to the tables and they were commented after the treatment of frequency (f), mean, t-test, ANOVA, correlation analysis and tukey test. As a result of the study conducted to determine the factors affecting the customers' preferences for Cooperation system, it was found that demographic and socio-economic qualities are not deterministic in customers' preferences for Cooperation system. According to findings of the present study, it is evident that five main factors are effective in customers' preferences for Cooperation system. It is so evaluated that the present study, giving primary priority to analysis and depending on the field research, will positively contribute to scientific studies.