Bankalarda iç denetim sisteminin operasyonel risk yönetimine etkiler üzerine bir uygulama
An empirical study on the effects of internal auditing system on operational risk management in the banks
- Tez No: 383757
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Audit, Internal Audit, Bank, Risk and Operational Risk Management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Tecrübe gösteriyor ki felakete, faciaya ve skandalların kolay bir şekilde ortaya çıkmasına yol açan durum, risklerin özellikle operasyonel risklerin ön görülmemesi veya tahmin edilen risklerin de sürekli olarak ihmal edilmesidir. Diğer bir ifadeyle, varolan riskler ve tehlikeler üst yöneticiler tarafından sürekli olarak ihmal ediliyor veya gelecekte kurum faaliyetlerini etkileyebilecek riskler önemsenmiyorsa, kurumdaki çalışanlar hiçbir şey olmayacak gibi yanlış bir algıya sahip olabilirler. Böylesi durumlar, kurumlarda risk kültürünün zayıflamasına neden olmakta, sonuçta bu durum inanılmaz derecelerde afetlere ve zararlara yol açabilmektedir. Bu çalışmanın konusunu bankalarda iç denetim sisteminin operasyonel risk yönetimi üzerine etkileri oluşturmaktadır. Çalışmada, Erzurum, Erzincan ve Ağrı il merkez ve ilçelerinde faaliyette bulunan bankalarda uygulamalı bir çalışma yapılmıştır. Bankaların karşılaştıkları en temel ve en eski risk türü olan ve bütün risklerin temelinde de bulunan operasyonel risklerin, banka yöneticileri tarafından ne derecede tanındığı ve bu risklerin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için iç denetim sisteminin bu riskler üzerinde etkilerinin ne olduğu ile ilgili yöneticilerin görüşleri alınmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: Denetim, İç Denetim, Banka, Risk ve Operasyonel Risk Yönetimi
Özet (Çeviri)
Experience shows that an easy way of emerging of tragedies, disasters and scandals come from under estimation of the risks especially the operational risks and consistently neglecting of existing risks. It means, if the existing risks and hazards or the risks and hazards which affect the future operations of the company are consistently neglected or considered not important by the senior managers, the employees of the organization would be deceived that nothing will ever happen. These kinds of cases would lead to weakening of the risk culture of the company which would cause incredible damages and disasters. That is why the companies should enhance the effectiveness of the risk management especially operational risk management so as to keep their existence and long-lived. The internal audit system, is the only unit in an organisation which can function independently, impartially and capable of objective assurance, thus it can play a vital role in enhancing the effectiveness of not only risk or operational risk management, but also it would enhance the effectiveness of internal control system and corporate governance procedures.