Çift taraflı U tipi montaj hattı dengeleme problemlerine sezgisel bir çözüm yaklaşımı
A heuristic solution approach for two sided U type assembly line balancing problems
  1. Tez No: 383808
  2. Yazar: YILMAZ DELİCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET S.İLKAY, DOÇ. DR. EMEL KIZILKAYA AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çift-taraflı montaj hattı, U-tipi montaj hattı, Çift-taraflı U-tipi montaj hattı, Parçacık sürü optimizasyonu, Two-sided assembly line, U-type assembly line, Two-sided U-type assembly line, Particle swarm optimization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tez çalışmasında bir çift-taraflı U-tipi montaj hattı dengeleme (ÇUMHD) yapısı ile bu montaj hattı dengeleme (MHD) yapısını çözmek için parçacık sürü optimizasyon (PSO) algoritmasının değiştirilmiş yeni bir tipi önerilmektedir. Önerilen algoritma verilen çevrim zamanı için birincil amaç olarak toplam istasyon sayısını, ikincil amaç olarak da toplam çift-istasyon sayısını minimize etmektedir. İki farklı montaj hattı yapısının birleştirilerek yeni bir montaj hattı yapısının ortaya konduğu bu çalışmada çift-taraflı montaj hatları ile U-tipi montaj hatlarının avantajlı yönlerinin bir araya getirilmesi amaçlanmıştır. Böylece önceki modellere göre daha iyi dengelenmiş montaj hatlarının elde edilmesi mümkün olmaktadır. Geliştirilen PSO temelli bu sezgisele ait temel adımlar örnek bir çözüm üzerinde ayrıntılı bir biçimde açıklanmıştır. Ayrıca bu yeni algoritmanın etkinliğini değerlendirebilmek için literatürde yer alan test problemleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar bu yeni MHD modeli için geliştirilmiş olan değiştirilmiş-PSO algoritmasının etkin bir biçimde çalıştığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this paper, a two-sided U-type assembly line balancing (TUALB) structure and a new type of algorithm based on the particle swarm optimization (PSO) to solve the TUALB problem are proposed. The proposed approach minimizes the total number of stations for a given cycle time as the primary objective and the number of mated-stations as a secondary objective. In this study, in which a new structure of assembly line is offered while combining two different assembly line structures, it is aimed to combine all the advantageous aspects of the two-sided assembly lines and U-type assembly lines. Thus, in comparison with the previous models, better balanced solutions could be obtained. Basic steps in the proposed approach with a PSO-basis is illustrated with an example problem. In addition, test problems available in the literature are used in order to evaluate the efficiency of the proposed algorithm, The experimental results show that the modified PSO algorithm which is developed for this new assembly line balancing model performs well.