Representation of Turkish culture in the Towers of Trebizond: orientalist perspective
Trabzon Kuleleri adlı eserde Türk kültürünün oryantalist bakış açısına göre incelenmesi
- Tez No: 383829
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BAKTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Rose Macaulay, Türkiye, Türkler, Türk Kadını, İslam, Hıristiyanlık, Orientalism, Rose Macaulay, Turkey, Turks, Turkish Women, Islam, Christianity
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez, Rose Macaulay'in Trabzon Kuleleri adlı eserinde, Batılıların Türklere karşı tutumlarını Oryantalist bakış açısıyla incelemektedir. Eserde, Türklere karşı olumsuz yaklaşımlar ve Türk kadının bastırılmış durumu oldukça geniş yer kaplamaktadır. Oryantalist bakış açısı, doğuyu 'öteki' olarak görmekte ve onu olumsuz yönleriyle tanımlamaktadır. Bu bakış açısıyla eserde, yazarın Türklere karşı olumsuz tutumunun nedenleri incelenmiş ve bazı kadın oryantalist yazarların da benzer tutumlara sahip olup olmadıkları tespit edilmiştir. Oryantalizmin bir diğer boyutu da kadının toplumdaki yeridir. Bu bağlamda, eserde Türk kadının toplumdaki yeri incelenmiştir. Eserde, Türkler barbar ve medeniyet yoksunu olarak tanımlanmıştır. Bunun en temel sebebinin de Batı ile Türkler arasındaki tarihsel ve dinsel mücadeleden kaynaklanan önyargı olduğu tespit edilmiştir. Batıya göre, İslam'ın kadını geri plana iten öğretileri vardır. Eserde Türk kadının ezilmişliğinin nedeni ise İslam'ın kadına yönelik katı kurallarına bağlanmıştır. Buna bağlı olarak, Rose Macaulay Türk kadınının bu ezilmiş durumundan kurtulması ve özgürleşmesi için tek çıkar yolun Hıristiyanlaşmak olduğunu öne sürmüştür. Sonuç bölümünde, Rose Macaulay, her ne kadar Türkiye'ye gelip gözlem yapsa da Türkleri değerlendirme konusunda Batı toplumunun genelinde bulunan tarihsel ön yargılarından kurtulamadığı ve aynı zamanda, Hıristiyanlığın Türk kadınını özgürleştirmede ön görüldüğü gibi başarılı olamadığı ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Employing Orientalist perspective, this thesis analyses the Western views on Turks in Rose Macaulay's The Towers of Trebizond (1995). The negative attitudes towards the Turks and the repressed situation of Turkish women occupy much in the selected work. Orientalism regards the Orient as the 'Other', and thus it describes it with negative characteristics. Within this scope, the reasons of Macaulay's negative attitudes towards Turkish people are criticised and whether she has similar perspective with some other Orientalist women writers or not is investigated. Moreover, as another important dimension of Orientalism, the position of Turkish women in Turkish society is analysed. In the selected work, Turks are represented as barbaric and savage based on the writer's historical and religious prejudices. According to the West, Islam has some doctrines which leave the women behind, and the situation of oppressed Turkish women is associated with the strict Islamic rules. Within this context, Rose Macaulay asserts that the only remedy for the emancipation of these women is becoming Christian. In the conclusion, it is emphasized that Rose Macaulay, following her ancestors' footsteps, represents Turkey with an Orientalist perspective, and it is also concluded that Christianity does not really emancipate the Turkish women.