Eski Mısır'da sosyal hayat ve hukuk
Social life and law in ancient Egypt
- Tez No: 384155
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERCÜMENT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eski Mısır, Nil Nehri, Sosyal Hayat, Din, Hukuk, Ancient Egypt, Nile, Social Life, Religion, Law
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüzden beş bin yıl önce ortaya çıkmış olan Mısır medeniyetini bir deniz olarak kabul edersek bunun sadece bir damlasını oluşturan çalışmamız, kadim Mısır tarihine ışık tutmayı amaçlamıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde Mısır medeniyetinin oluşmasında temel faktör olan Nil Nehri'nden başlayarak Mısır'ın coğrafi ve jeopolitik konumu hakkında bilgi verilmiş ve sosyal hayatı açıklanmaya çalışılmıştır. Sosyal hayat içerisinde Mısır toplumunun aile yapısı, evlilik ve evliliklerinin şartları ile kadının toplumdaki konumundan bahsedilmiştir. Bunun yanı sıra Mısır toplumundaki insanların tanrıları adına yaptıkları hizmetleri, dini gelenekleri, günlük ibadetleri, bayramları ve mumyalama tekniği ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde ise Eski Mısır'da kral, kraliçe, vezir, kâhin ve vali gibi devlet idarecilerinin ülkeyi yönetmede ne gibi görevler üstlendiği ve hangi haklara sahip oldukları ile ilgili konular ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The study deals with a certain aspect in the ancient Egyptian history which appeared before more than five thousand years, it sheds light on some historical manifestations and ancient Egyptian civilization. The first chapter will be about the ancient geographical location of the Egypt and its name, it will also concentrate on the social life such as: family life, maritaial conditions, children, and the role of woman at that specific period. In addition to that, religious life, daily worshiping, habits, traditions and gods are to be tackled; furthermore, keeping the dead, feasts and occasions will be talked about in the mentioned chapter. In chapter two: the duties and the rights of the upper-class people of that time will be stressed upon, especially those of kings, queens, ministers, the priest and the princes of their provinces