Mekanik ventilasyon uygulanan ALI/ARDS'si olan ve olmayan hastalarda SpO2/FiO2 ve PaO2/FiO2 oranlarının karşılaştırılması ve değişik peep değerleri ile oksijen disosiasyon eğrisini kaydıran faktörlerin bu oranlara etkisi
Comparison of the SpO2 / FiO2 ratio and the PAO2/ FİO2 ratio and comparison of the effects of varying peep values and the factors that effect oxy-hemoglobin dissociation curve in patients with or without ALI/ARDS
  1. Tez No: 384217
  2. Yazar: EDA BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NECMETTİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ARDS, PaO2/FiO2, SPO2/ FiO2, arterial kan gazı, pulse oksimetre, ARDS, PaO2/FiO2, SPO2/ FiO2, arterial blood gases, pulse oxymeter
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Yoğun bakım ünitesinde akut solunum sıkıntısı sendromu (Acute respiratory distress syndrome:ARDS) olan hastaların hem tanısında ve hem de tedavisinin yönlendirilmesinde rutin olarak başvurulan kriterlerden biri, parsiyel arteriyel oksijen basıncı (PaO2)'nın solunan havadaki oksijen fraksiyonu (FiO2)'na oranı olan PaO2/ FiO2 (P/F) oranıdır. Bu çalışmada, P/F oranının periferik oksijen saturasyonu (SpO2)'nun FiO2'na oranı (S/F) ile korelasyonu, ve değişik PEEP değerlerinde ve oksi-hemoglobin dissosiasyon eğrisini sola ya da sağa kaydıran durumlarda bu korelasyonunun devamlılığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntemler: Çalışmamıza yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilasyon uygulanan 80 hasta dahil edilmiştir. Hastalardan yoğun bakım sürecinde rutin olarak alınan arteriyel kan gazı (AKG) analizi sırasında SpO2 değerleri kaydedilmiştir. Eş zamanlı olarak PEEP değerleri ve oksi-hemoglobin dissosiasyon eğrisini sağa/sola kaydıran faktörler (hemoglobin, hematokrit, potasyum, kalsiyum, fosfor, sT3, sT4, TSH değerleri, hastanın ısısı, pH, PCO2, P50 değerleri), ortalama kan basınçları, vazopressor kullanımları kaydedilmiştir. Bulgular: S/F oranı ile P/F oranı arasındaki ilişkinin, R: 0.673 korelasyon katsayısı ile korele oldukları görülmüştür. Bu ilişki aşağıdaki lineer regresyon denklemi, S/F oranı = 109.69 + 0.642 x (P/F oranı) , (p < 0.001) ile belirtilmiştir. Değişen PEEP değerlerinin S/F- P/F arasındaki ilişkiye etkileri kısmi korelasyon ile değerlendirilmiştir ve ilişkiye etkilerinin olmadığı gösterilmiştir. Oksi-hemoglobin dissosiasyon eğrisini etkileyen faktörlerin (pH, PCO2, P50,cilt ısısı, sT3,sT4, TSH, K, Ca, Hemoglobin, P) S/F- P/F arasındaki ilişkiye etkileri kısmi korelasyon ile değerlendirilmiştir ve ilişkiye etkilerinin olmadığı gösterilmiştir. Çalışmamızda hastalar Berlin kriterlerine uygun olarak ağır, orta ve hafif ARDS olarak sınıflandırılmıştır. Sınıflandırılan P/F oranlarına göre S/F oranları belirlenmiştir. Ağır ARDS ( P/F oranı 300) hastalarda S/F oranları sırasıyla; 103.2±14.3, 220±54.8, 285.4±33.2, 308.2±100.2 olarak ölçülmüştür. Sonuç: S/F oranı P/F oranı ile koreledir. Değişen PEEP değerlerinde ve oksi-hemoglobin dissosiasyon eğrisini sağa ya da sola kaydıran durumlarda korelasyon devam etmektedir. ARDS'nin tanı ve takibinde P/F oranı yerine S/F oranı kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of the SpO2 / FiO2 ratio and the PaO2/ FiO2 ratio and Comparison of the Effects of Varying PEEP values and the Factors that Effect Oxy-hemoglobin Dissociation Curve in Patients with or without ALI/ARDS Objectives: One of the criteria used both in the diagnosis and the treatment of ARDS in the intensive care unites, is the ratio of partial arterial oxygen pressure of fraction of inspired oxygen (PaO2/ FİO2, P/F). This study aimed to evaluate, the correlation of the ratio of P/F and the ratio of pulse oxymetric saturation (SpO2)/FiO2 (S/F) and alsoaimed to evaluate the continuity of these correlations at the varying PEEP values and oxy-hemoglobin dissociation curve to the left or right shift state. Methods: Mechanically ventilated 80 patients in the intensive care unit were included in our study.SpO2 values were recorded during the arterial blood gas analysis that routinely taken from the patients in the intensive care unit. Simultaneous; PEEP values, mean arterial pressures, the usage of vasopressor, and the factors that effects oxy-hemoglobin dissociation curve (hemoglobin, hematocrit, potassium, calsium, phosporus, sT3, sT4, TSH, temperature of the patient, pH, PCO2, P50) were recorded. Results: S/F ratios correlate with P/F ratios with correlation coefficient R: 0.673. The relationship between S/F ratio and P/F ratio was described by the following equation: S/F ratio = 109.69 + 0.642 x (P/F ratio) , (p < 0.001). The effect of the varying PEEP values between the relationship S/F- P/F ratios was assesed by the partial correlation, and has been shown there was no effect on the relationship. The effect of the factors that effect the oxy-hemoglobin dissociation curve (hemoglobin, hematocrit, potassium, calsium, phosporus, sT3, sT4, TSH, temperature of the patient, pH, PCO2, P50), between the relationship S/F- P/F ratios was assessed by the partial correlation, and has been shown there was no effect on the relationship. In our study, patients were classified as mild, moderate and severe ARDS, according to Berlin criteria. Based on the classified P/F ratios, S/F ratios determined. Severe ARDS (P/F ratio300) corresponded with a S/F ratio; 103.2±14.3, 220±54.8, 285.4±33.2, 308.2±100.2, respectively. Conclusion: S/F ratio correlate well with P/F ratios. This correlation also continues at varying PEEP values and the oxy-hemoglobin dissociation curve to the left or right shift state. S/F ratio can be used, instead of P/F ratiofor the diagnosis and follow-up of ARDS. +